Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa z białej kiełbasy robi rarytas. Będzie przebojem wielkanocnego śniadania
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.03.2023 18:15

Okrasa z białej kiełbasy robi rarytas. Będzie przebojem wielkanocnego śniadania

biała kiełbasa na Wielkanoc
screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Wielkanoc bez białej kiełbasy to nie Wielkanoc. Jak można zaskoczyć najbliższych tym pozornie prostym przysmakiem? Wypróbuj przepis od znanego i lubianego kucharza. Jego biała kiełbasa z sosem musztardowo-piwnym oczaruje absolutnie wszystkich.

Biała kiełbasa Karola Okrasy w sam raz na wielkanocne śniadanie

Nadchodzące święta to idealna okazja do wzbicia się na wyżyny swoich kulinarnych umiejętności. Z Karolem Okrasą, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na kanale YouTube, stanie się to znacznie prostsze. Jego niezwykłe pomysły na tradycyjne potrawy znane są nie od dziś. Swój kunszt pokazuje także w przypadku wielkanocnej białej kiełbasy.

Zamówił kurczaka w samolocie do USA. Po spróbowaniu mógł powiedzieć tylko jedno

Przepis na białą kiełbasę według Karola Okrasy

Składniki:

  • biała kiełbasa parzona – 6 szt. (500 g)
  • cebula biała – 3 szt. (500 g)
  • musztarda francuska – 50 g 
  • śmietanka 30% – 300 ml 
  • masło – 100 g 
  • ciasto francuskie – 600 g 
  • majeranek suszony – 1,5 łyżki 
  • kminek – 0,5 łyżeczki
  • gruszki – 3 szt.
  • piwo porter – 500 ml
  • miód akacjowy – 3 łyżki
  • jajko – 1 szt. 
  • mleko – 1 łyżka 
  • sól – 1 szczypta 
  • biały pieprz – 1 szczypta
  • olej do smażenia – 3 łyżki

Jak zrobić pomysłową zapiekankę z białek kiełbasy?

Białą kiełbasę pokrój w plastry o grubości ok. 3 centymetrów. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kiełbasę włóż na tłuszcz i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Dzięki temu mięso złapie dodatkową porcję smaku i aromatu.

W międzyczasie przygotuj cebulę do zapiekanki z białej kiełbasy. Warzywo obierz i pokrój w cienkie pióra. Zrumienioną białą kiełbasę zdejmij z patelni, a na pozostały po niej tłuszcz wrzuć cebulę. Dodaj do niej także sól i 3 łyżeczki miodu.

Cebulę do białej kiełbasy skarmelizuj na wolnym ogniu na złocisty kolor. Następnie dołóż do niej musztardę, majeranek, kminek oraz ciemne piwo. Składniki wymieszaj i trzymaj na niewielkiej mocy palnika. Powinno to trwać tyle czasu, aby płyn zredukował się o ⅓ objętości.

Zagęszczony sos do białej kiełbasy dopraw solą, białym pieprzem i odrobiną miodu. Dołóż do niego także masło i słodką śmietankę. Całość mieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji. Na koniec na patelnię dołóż podsmażoną białą kiełbasę i połącz składniki.

Gruszkę pokrój w grube kawałki z pominięciem gniazd nasiennych. Dodaj ją do sosu z cebulą i białą kiełbasą. Podgrzewaj jeszcze chwilę, a następnie przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, pozostawiając na patelni nadmiar płynu. Potrawę odstaw do wystygnięcia.

Przestudzoną białą kiełbasę przykryj przyciętym na wymiar płatem zimnego ciasta francuskiego. Wierzch ponakłuwaj widelcem i posmaruj jajkiem rozkłóconym z niewielką ilością mleka. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Potrawę zapiekaj ok 15 minut.

Po upływie tego czasu zapiekankę z białej kiełbasy wyjmij z piecyka. Ciasto powinno nabrać złocistego koloru. Danie podawaj pokrojone na porcje, z dodatkiem odłożonego wcześniej i podgrzanego nadmiaru sosu. Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. Co o gotowaniu Karola okrasy sądzi znany youtuber? Pieczone mięso w wykonaniu kucharza będzie w sam raz na święta.

biała kiełbasa (1).png
Canva / bernjuer