Okrasa z białej kiełbasy robi rarytas. Będzie przebojem wielkanocnego śniadania
Wielkanoc bez białej kiełbasy to nie Wielkanoc. Jak można zaskoczyć najbliższych tym pozornie prostym przysmakiem? Wypróbuj przepis od znanego i lubianego kucharza. Jego biała kiełbasa z sosem musztardowo-piwnym oczaruje absolutnie wszystkich.
Biała kiełbasa Karola Okrasy w sam raz na wielkanocne śniadanie
Nadchodzące święta to idealna okazja do wzbicia się na wyżyny swoich kulinarnych umiejętności. Z Karolem Okrasą, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na kanale YouTube, stanie się to znacznie prostsze. Jego niezwykłe pomysły na tradycyjne potrawy znane są nie od dziś. Swój kunszt pokazuje także w przypadku wielkanocnej białej kiełbasy.
Zamówił kurczaka w samolocie do USA. Po spróbowaniu mógł powiedzieć tylko jednoPrzepis na białą kiełbasę według Karola Okrasy
Składniki:
- biała kiełbasa parzona – 6 szt. (500 g)
- cebula biała – 3 szt. (500 g)
- musztarda francuska – 50 g
- śmietanka 30% – 300 ml
- masło – 100 g
- ciasto francuskie – 600 g
- majeranek suszony – 1,5 łyżki
- kminek – 0,5 łyżeczki
- gruszki – 3 szt.
- piwo porter – 500 ml
- miód akacjowy – 3 łyżki
- jajko – 1 szt.
- mleko – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- biały pieprz – 1 szczypta
- olej do smażenia – 3 łyżki
Jak zrobić pomysłową zapiekankę z białek kiełbasy?
Białą kiełbasę pokrój w plastry o grubości ok. 3 centymetrów. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kiełbasę włóż na tłuszcz i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Dzięki temu mięso złapie dodatkową porcję smaku i aromatu.
W międzyczasie przygotuj cebulę do zapiekanki z białej kiełbasy. Warzywo obierz i pokrój w cienkie pióra. Zrumienioną białą kiełbasę zdejmij z patelni, a na pozostały po niej tłuszcz wrzuć cebulę. Dodaj do niej także sól i 3 łyżeczki miodu.
Cebulę do białej kiełbasy skarmelizuj na wolnym ogniu na złocisty kolor. Następnie dołóż do niej musztardę, majeranek, kminek oraz ciemne piwo. Składniki wymieszaj i trzymaj na niewielkiej mocy palnika. Powinno to trwać tyle czasu, aby płyn zredukował się o ⅓ objętości.
Zagęszczony sos do białej kiełbasy dopraw solą, białym pieprzem i odrobiną miodu. Dołóż do niego także masło i słodką śmietankę. Całość mieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji. Na koniec na patelnię dołóż podsmażoną białą kiełbasę i połącz składniki.
Gruszkę pokrój w grube kawałki z pominięciem gniazd nasiennych. Dodaj ją do sosu z cebulą i białą kiełbasą. Podgrzewaj jeszcze chwilę, a następnie przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, pozostawiając na patelni nadmiar płynu. Potrawę odstaw do wystygnięcia.
Przestudzoną białą kiełbasę przykryj przyciętym na wymiar płatem zimnego ciasta francuskiego. Wierzch ponakłuwaj widelcem i posmaruj jajkiem rozkłóconym z niewielką ilością mleka. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Potrawę zapiekaj ok 15 minut.
Po upływie tego czasu zapiekankę z białej kiełbasy wyjmij z piecyka. Ciasto powinno nabrać złocistego koloru. Danie podawaj pokrojone na porcje, z dodatkiem odłożonego wcześniej i podgrzanego nadmiaru sosu. Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. Co o gotowaniu Karola okrasy sądzi znany youtuber? Pieczone mięso w wykonaniu kucharza będzie w sam raz na święta.