Nie tylko ceny majonezu wołają o pomstę do nieba. Bosacka spojrzała na etykiety i zamarła
Majonez jest jednym z produktów, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie przygotowania surówki czy sałatki. Rosnące ceny oraz niekoniecznie najlepszy skład wyrobów skłoniły Katarzynę Bosacką do przygotowania zestawienia, mającego na celu ułatwienie wyboru podczas zakupów. Sprawdziliśmy, na co jej zdaniem należy zwrócić uwagę.
Jak kupić dobry majonez? Bosacka ma kilka rad
Post edukacyjny autorki kanału Wiem, co jem na YouTube obfituje we wskazówki, pozwalające na wyłonienie najlepszego produktu sklepowego. Majonez zdaniem Bosackiej musi przede wszystkim mieć krótki skład. Nie może zabraknąć w nim dwóch podstawowych składników, czyli żółtek jaj i oleju roślinnego.
W wykazie użytych produktów powinny znaleźć się na samym początku, gdyż to ich udział w wyrobie dobrej jakości będzie największy. Ponadto na liście znaleźć muszą się ocet, musztarda, sól i odrobina cukru. Dobre majonezy nie będą zawierały żadnych innych substancji.
Jarzynowa zdetronizowana. Sałatka z serkiem wiejskim siostry Anastazji jest 100 razy lepszaCzego nie może zawierać majonez?
Bosacka wskazuje, że producenci, chcąc zwiększyć konkurencyjność swoich wyrobów, poprawiają konsystencję, smak oraz trwałość majonezu, poprzez dodanie różnych związków chemicznych.
Najczęstszym jest sól wapniowo-disodowa EDTA oznaczana też symbolem E385. Mimo iż została ona dopuszczona do użytku, warto ograniczać jej obecność w naszej diecie. Podobnie sytuacja ma się z guma guar czy guma ksantanową, które są popularnymi stabilizatorami.
Oczywiście sporadyczne spożycie nie powinno nam zaszkodzić, ale jeśli chcemy raczyć się majonezem na co dzień, lepiej wybrać wyrób niezawierający wspomnianych substancji. Choć i przed tym Bosacka przestrzega — jajeczny sos składa się bowiem przede wszystkim z tłuszczu. Nie jest to więc zbyt wartościowy element diety.
Do czego można użyć majonezu i jak go zastąpić?
Majonez stanowi podstawę wielu sosów sałatkowych. Wielu z nas użyje go też do udekorowania świątecznych jaj. Bosacka podpowiada, by zmniejszyć użycie tłustego sosu w miarę możliwości, zastępując choć jego część jogurtem naturalnym, który jest dla nas o wiele korzystniejszy.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na domowy majonez. Szczególnie polecamy prostą recepturę Tomasza Strzelczyka na tradycyjną wersję sosu. Być może skusi was też równie łatwa w przygotowaniu odsłona bez jajek — będzie idealna dla osób z alergiami i wegan.
Źródło: FB/Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"