Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłych mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz nawet bez mięsa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.03.2023 15:48

Zapomnij o zwykłych mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz nawet bez mięsa

smażenie kotletów mielonych
canva / getty images

Kotlety mielone nie muszą być nudne. Poniżej znajdziesz iście rewolucyjny przepis na tę potrawę. Wypróbuj doskonały patent na smażone kotlety z selera. Lekkie, a zarazem pożywne danie będzie na stole totalnym zaskoczeniem.

Smaczne i niedrogie kotlety mielone

Kotlety mielone z  selera mają jeszcze jedną zaletę, której nie sposób pominąć. Ich przygotowanie jest dużo tańsze, niż w przypadku mięsnego odpowiednika. Potrzebujesz dosłownie kilku podstawowych produktów, które zapewne znajdziesz w lodówce, oraz oczywiście dorodnego korzenia selera. Zetrzyj warzywo, wymieszaj i usmaż- tylko tyle wystarczy, aby postawić pyszny posiłek na stole.

Dietetyk ostrzega przed produktami z uwielbianym dodatkiem. Mogą narazić na szwank Twoje zdrowie

Przepis na apetyczne kotlety mielone z selera

Składniki:

  • 1 korzeń selera
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
  • 3 jajka + 1 jajko do panierowania
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia
  • majeranek
  • Sól i pieprz do smaku
     

Najlepsze kotlety mielone bez mięsa krok po kroku

Selera do kotletów mielonych zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż warzywo do miski. Następnie dołóż do niego drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

Do zawartości miski dodaj 3 całe jajka, olej i bułkę tartą. Wymieszaj składniki na gładką masę. Powinna być ona dość zwarta, aby bez trudu formować z niej kotlety mielone. Jeśli jest zbyt luźna dodaj nieco więcej bułki tartej.

Z wymieszanych starannie składników formuj niewielkie kotlety mielone. Każdego z nich obtocz najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Gotowe egzemplarze odkładaj na chwilę na bok.

Na patelni dobrze rozgrzej olej. Kotlety mielone z selera smaż na złocisty kolor. Kiedy z jednej strony ładnie się zarumienią, przewracaj je na drugą. Tak przyrządzone kotlety z selera gotowe są do podania z ulubionymi dodatkami. Liście selera mogą być bazą do niejednej pysznej potrawy. Podczas przyrządzania klasycznych mielonych pod żadnym pozorem nie popełnij tego błędu.

tarcie selera na tarce.png