Smakosze.pl Przepisy Smażona ryba w panierce z płatków kukurydzianych. Chrupiąca i soczysta zarazem
canva/arfo

Smażona ryba w panierce z płatków kukurydzianych. Chrupiąca i soczysta zarazem

4 sierpnia 2022

Wasza smażona ryba w panierce często rozpada się, a panier z niej spada lub nasiąka? Dzięki naszym prostym wskazówkom przygotujecie obiad bez przykrych niespodzianek. Zastosujemy m.in. płatki kukurydziane, które sprawią, że panierka nabierze przyjemnej chrupkości. Skusicie się na taki rarytas?

Smażona ryba w panierce smakuje najlepiej, gdy wewnątrz jest delikatna i soczysta. Jednocześnie panier, którym jest pokryta, powinien nie tylko pozostać na jej powierzchni po usmażeniu, ale też być złocisty i chrupiący. Znamy sposób na osiągnięcie takiego rezultatu.

Przepis na pyszną smażoną rybę w panierce

Składniki:

  • pół kilograma filetów z dorsza

  • 1 duże jajo

  • pół szklanki płatków kukurydzianych

  • pół szklanki bułki tartej

  • pół szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Zastanawiacie się jak przygotować smażoną rybę w panierce? Postawcie na dorsza i płatki kukurydziane

Filety z dorsza rozmrażamy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy je solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz wybranym suszonym ziołem. Rybę odkładamy na godzinę do lodówki.

Płatki kukurydziane rozdrabniamy i łączymy je z bułką tartą w głębokim talerzu lub misce. W osobnych naczyniach umieszczamy mąkę pszenną i jajo. Kurzy nabiał roztrzepujemy widelcem.

Rybę obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce z płatkami, po czym smażymy ją na dobrze rozgrzanym oleju, najlepiej po 4 minuty z każdej strony. Ogień nie może być zbyt duży, by się nie spaliła. Gdy smażona ryba w panierce będzie złocista, zdejmujemy ja z patelni i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego.

Inne smaczne przepisy na dania z rybą znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie pyszną recepturę na kotlety z ryby Jakuba Kuronia . Polecamy też niezawodny sposób na rybę z patelni bez panierowania .

Smażona ryba w panierce smakuje najlepiej, gdy jest delikatna i soczysta
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy