Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Cukinia smakuje doskonale w wielu daniach. Przygotowana w formie eleganckich wypełnionych farszem łódeczek zachwyci każdego. Połączcie mięso z ryżem oraz warzywami i zapieczcie w wydrążonej foremce z cukinii, a będzie pysznie. Spróbujecie?
Po dania z cukinii warto sięgać latem, gdy jest ona dostępna i tania. Ponieważ warzywo charakteryzuje się subtelnym smakiem, stanowi idealny składnik wielu potraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z niego efektowny zapiekany rarytas. Tani obiad dla całej rodziny zrobicie w kilka chwil.
Przepis na cukinię faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Składniki:
2 większe zielone cukinie
400-500 g wieprzowego mięsa mielonego
pół szklanki ryżu brązowego lub białego
1 średnia cebula
1 duża papryka czerwona
3-4 pomidory malinowe
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
tarty ser żółty (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym, ryżem i warzywami?
Zaczynamy od ugotowania ryżu według instrukcji producenta. Warto go wypłukać, by wyszedł bardziej sypki i nie zbijał się. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Cukinie myjemy i rozcinamy wzdłuż. Usuwamy miąższ tak, aby uzyskać dość głębokie łódeczki. Kroimy go w kostkę i umieszczamy w większej misce. Paprykę myjemy, pozbawiamy pestek i również rozdrabniamy. Łączymy ją z cukinią.
Pomidory sparzamy i usuwamy ich skórki. Wycinamy szypułki, a następnie oddzielamy miąższ od soku z pestkami i kroimy go w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na rozgrzanym oleju, po czym partiami dodajemy mięso. Zrumieniamy je i dodajemy pomidory.
Dusimy przez 5 minut. Wlewamy sos sojowy, jeśli go używamy. Po chwili dodajemy też warzywa i ryż. Całość podsmażamy na niedużym ogniu przez kolejne 5-8 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Na koniec zawartość patelni mieszamy z ugotowanym ryżem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy cukinie. Łódeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy do 40 minut. Na 10 minut przed końcem można posypać danie tartym serem żółtym.
Po inne przepisy z wykorzystaniem cukinii zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak pyszne placki z dodatkiem marchewki. Ten natomiast zdradza niezawodną recepturę na pasztet z cukinii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: