Smakosze.pl Przepisy Smażone buraczki z nieziemskim dodatkiem do każdego obiadu
canva/pixelshot

Smażone buraczki z nieziemskim dodatkiem do każdego obiadu

12 stycznia 2022

Szukasz nietypowego dodatku do kotletów? Postaw na buraczki podsmażane z porem. Nieco ostre w smaku warzywo idealnie zbalansuje słodycz czerwonych bulw. Dodatek czerwonej cebuli uzupełni kompozycję i sprawi, że nie będzie można jej się oprzeć. Spróbujecie?

Buraki są niezwykle smaczne i pełne cennych składników odżywczych . Warto włączyć je do swojej diety np. poprzez dodanie ich do obiadu. Proponujemy wam przyrządzenie ich z dodatkiem aromatycznej czerwonej cebulki i wyrazistego w smaku pora. To połączenie skradnie wasze serca.

Przepis na duszone buraczki z porem i czerwoną cebulą

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 1 duży por

  • 2 spore czerwone cebule

  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Buraki szorujemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy warzywo w cienkie plasterki. Pora opłukujemy, a cebulę obieramy. Wewnętrzną łupinę zachowujemy do bulionu. Oba warzywa kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej buraczki przez 10 minut. Następnie dodajemy pora i cebulę oraz wlewamy bulion. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.

Dusimy warzywa do miękkości, czyli przez około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z tradycyjnym schabowym .

Wskazówka: do tego przepisu możecie wykorzystać pieczone buraki. Wystarczy, że najpierw przez chwilę podsmażycie pora i cebulkę, a potem podgrzejecie je z odrobiną wody i burakami przez kwadrans.

Krojenie pora na desce
Buraczki z dodatkiem pora smakują wyśmienicie

źródło: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy