Prosty patent na soczyste kotlety schabowe bez namaczania
Wielogodzinne trzymanie mięsa na kotlety w mleku z dodatkiem cebuli i przypraw odejdzie w zapomnienie. Teraz możemy szybko i bez większego wysiłku przygotować schabowe na niedzielny obiad. Kluczem będzie masa, do której plastry schabu włożymy na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut. Spróbujcie i przekonajcie się jak pyszne wam wyjdą z naszego przepisu.
W czasie, gdy kotlety będą namaczane, z powodzeniem przyrządzimy surówkę czy sałatkę lub ugotujemy ziemniaki na purée. Spróbujcie podać te kotlety z pyszną marchewką oraz czosnkowymi ziemniaczkami Magdy Gessler. Gwarantujemy, że kompozycja ta na długo skradnie wasze serca i przypadnie do gustu domownikom.
Przepis na soczyste schabowe bez długiego namaczania
Składniki:
5 plastrów schabu
2 duże jajka
2 łyżki mleka
bułka tarta do panierowania
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Plastry schabu wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozbijamy przy pomocy metalowego tłuczka do mięsa. Staramy się uzyskać duży i cienki kotlet, bez dziur. Dzięki temu usmaży się szybko i równomiernie.
W misce roztrzepujemy jaja, doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie wlewamy mleko i mieszamy. W miksturze umieszczamy rozbite mięso i zostawiamy je w nim przynajmniej na kilkanaście minut. Najlepiej jednak, by spędziły tam przynajmniej godzinę.
Po upływie tego czasu kotlety przekładamy na talerz i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju o grubości około 0,5 centymetra i smażymy kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony.
Robimy to na średniej mocy palnika, tak aby uzyskać złoty kolor panierki. Usmażone schabowe układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym — usuniemy w ten sposób nadmiar tłuszczu. Podajemy z surówką.
Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp Zapraszamy na nasz Instagram