Smakosze.pl Produkty Słowa eksperta o tegorocznym sezonie na truskawki
Pixabay /couleur

Słowa eksperta o tegorocznym sezonie na truskawki

9 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Truskawki co roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Klienci najchętniej wypytują o owoce, które zostały wyhodowane w Polsce. Niestety, na razie nie jest ich wiele i są o wiele droższe od importowanych. Ceny dochodzą nawet do 50 złotych za kilogram.

Czy w tym roku będzie sezon na polskie truskawki?

Tegoroczny sezon na truskawki mocno różni się od tych, które pamiętamy z ubiegłych lat. Cytowana przez Dziennik Łódzki Anna Kaszewiak z Rynku Hurtowego Bronisze mówi, że w tym roku krajowe owoce i warzywa opóźnione są około dwa tygodnie .

Niestety, jeśli pogoda wciąż nie będzie sprzyjała, to w tym roku na rynku będzie mniej polskich owoców i warzyw niż w poprzednich latac h. Niestety, może mieć to również przełożenie na ceny.

O ile wiadomo, że na początku sezonu są one zazwyczaj dość wysokie, to niestety przy małej ilości polskich owoców i warzyw, w dalszym ciągu mogą one kosztować o wiele więcej niż w poprzednich latach. Czym polskie truskawki różnią się od tych zagranicznych?

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

Polska jest drugim w Europie (pierwsze miejsce należy do Hiszpanii) i ósmym na świecie producentem truskawek. Zgodnie z przepisami każdy sprzedawca powinien zamieścić na opakowaniu informacje o kraju pochodzenia owoców.

Na opakowaniu zawsze widnieje również odmiana truskawek, co także wskazuje na kraj pochodzenia tych owoców. Do polskich odmian zaliczamy m.in.: "Polkę", "Albę" praz "Malwinę i Perłę". Jak wykorzystać truskawki w kuchni?

W jaki sposób wykorzystać truskawki w kuchni?

Truskawki możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z powodzeniem sprawdzą się one jako m.in. dodatek do sałatek i dań mięsnych . Możemy również wzbogacić nimi desery m.in. tiramisu, ciasta, torty oraz wrzucić do letniej sałatki owocowej.

Z tych owoców przygotujemy również smaczne przetwory. Od syropów i soków poprzez dżemy, chutneye i marmolady . Każde pachną latem i słońcem i szczególnie cieszą w smutne zimowe dni!

Polecamy również nasze pozostałe artykuły. Pisaliśmy między innymi o niezwykłym zastosowaniu obierków z ogórka i podawaliśmy przepis na herbatę z mniszka lekarskiego .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefined

żródło: Dziennik Łódzki/ Na Temat

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy