Smakosze.pl Przepisy Soczysta pierś z kurczaka z niespodzianką. Idealny pomysł na obiad na Lany Poniedziałek
canva/I_rinka

Soczysta pierś z kurczaka z niespodzianką. Idealny pomysł na obiad na Lany Poniedziałek

13 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Prezentujemy wam przepis na soczystą pierś z kurczaka z niespodzianką. Jest to idealny pomysł na obiad na Lany Poniedziałek. Prosty do przygotowania, lekki i bardzo efektowny. Upieczone mięso możecie podać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Cała rodzina będzie się nim zajadać.

Filet z piersi kurczaka jest mięsem, które daje gotującym wiele możliwości. To delikatne mięso doskonale bowiem nadaje się do smażenia, gotowania i duszenia. Gdy przyrządzicie je w piekarniku, będzie naprawdę delikatne i smaczne. Ważne jest jednak, by nie piec go zbyt długo, bo może zrobić się suche i niesmaczne.

Soczysta pierś z kurczaka z niespodzianką

Składniki:

  • 6 pojedynczych piersi kurczaka

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju

  • 6 łyżeczek bazyliowego pesto

  • 3 pomidory

  • 2 kulki białej mozzarelli

  • sól, biały pieprz

Przygotowanie łódeczek z kurczaka

Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Z boku każdej piersi zrób głębokie nacięcie, tak by powstała kieszonka.

Mięso oprósz solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, natrzyj nimi mięso. Posmaruj je też olejem, odstaw na 2 godziny do lodówki.

Kieszonki ustaw w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, tak, by nacięcie było zwrócone do góry (wtedy farsz nie będzie wypływał).

W nacięcie każdej piersi włóż po łyżeczce pesto, a także po kilka plastrów pomidora i białej bazylii.

Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piersi piecz 20-25 minut.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na filet z kurczaka. Szczególnie polecamy recepturę na filet z kurczaka w kremowym sosie , a także na siekane kotlety z kurczaka .

Projekt bez tytułu - 2022-04-13T172450.991

Źródło zdjęcia: canva/Basilios1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy