Smakosze.pl Przepisy Babcia Teresa zdradziła swój sposób na soczyste kotlety mielone. Nawet ich nie panieruje
canva/YelenaYemchuk

Babcia Teresa zdradziła swój sposób na soczyste kotlety mielone. Nawet ich nie panieruje

3 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Znudziły Ci się tradycyjne mielone? Babcia Teresa zdradziła swój patent na soczyste kotlety z niecodziennym dodatkiem. Mielone smaży bez panierki, ale owija je plastrami wędzonego boczku. Po usmażeniu są pełne smaku i aromatu i błyskawicznie znikają z talerzy.

Kotlety mielone przygotowujemy głównie z mięsa mielonego, cebuli, kajzerki i jajka. Dodajemy również podstawowe przyprawy, jak sól i pieprz. Niektórzy mielone doprawiają ziołami prowansalskimi, oregano, suszonym majerankiem lub natką pietruszki.

Kotlety mielone zwykle panierujemy w bułce tartej. Babcia Teresa pomija jednak panierkę, a w zamian za to mięso zawija w plastry wędzonego boczku. Po usmażeniu na rozgrzanym tłuszczu robią się niezwykle smaczne i pełne aromatu. Tłuszcz jest bowiem doskonałym nośnikiem smaku.

Kotlety mielone z wędzonym boczkiem z przepisu babci Teresy

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki lub łopatki

  • cienkie plastry wędzonego boczku

  • mała, czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia

  • jajko

  • cebula

  • łyżeczka musztardy

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • łyżeczka soli, pieprz

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić soczyste i pełne smaku kotlety mielone?

Mięso mielone przełóż do miski, wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, majerankiem, odstaw. Cebulę zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa razem z jajkiem. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i również dodaj do pozostałych składników.

Masę dokładnie wyrób i uformuj z niej kotlety. Każdy kotlet owiń plastrem wędzonego boczku i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kotlety będą gotowe po 12-15 minutach smażenia, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite kotlety rybne siekane. Jeśli masz ochotę na tradycyjne danie w nowej odsłonie- tu poznasz przepis na kotlety schabowe w coli. Posmakują całej rodzinie.

plastry wędzonego boczku do kotletów mielonych
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy