Prosty patent na złocisty rosół. 1 tani składnik załatwi sprawę. Będziesz zachwycony
Rosół będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy dodasz do niego opaloną cebulę. Nie obieraj jej jednak ze wszystkich, złotych łupinek. Usuń jedynie wierzchnią warstwę, ponieważ właśnie łupinki kryją w sobie wiele dobrego.
Żeby rosół miał złożony i pełny smak, zawsze gotuj wywar na kilku rodzajach mięsa. Oprócz kurczaka dodaj porcję wołowiny z kością. Szponder, łata, pręga, czy goleń to najlepsze kawałki mięsa wołowego na rosół. Do wywaru możesz dodać również kawałek indyka lub kaczki.
Oprócz mięsa bardzo ważne są również warzywa i przyprawy, nadające smak i aromat. Rosół będzie zachwycał smakiem, kiedy dodasz do niego odpowiednio przygotowaną cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por. Niektórzy dodają do rosołu również kawałek kapusty włoskiej lub pekińskiej, a także suszone grzyby.
Do rosołu koniecznie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę świeżego lubczyku i solidną porcję natki pietruszki. Możesz wykorzystać suszony lubczyk - wsyp łyżeczkę przyprawy do gotującego się wywaru. Pod koniec gotowania do rosołu możesz dodać również niewielką szczyptę kurkumy, która wzmocni smak i kolor.
Prosty i tani trik na złocisty i aromatyczny rosół
Do rosołu dodaj cebulę opaloną nad ogniem, koniecznie w złocistej łupinie. To właśnie ona doda zupie pięknego, złotego koloru. Cebulę obierz z wierzchniej, zanieczyszczonej warstwy, następnie przekrój na pół.
Każdą połówkę nabij na widelec i opal bezpośrednio nad ogniem, żeby mocno się przyrumieniła. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, połówki cebuli przyrumień na suchej patelni teflonowej. Przypieczona cebula w łupinkach to esencja smaku każdego rosołu.
Do rosołu dodaj kilka suszonych grzybów, wywar zachwyci smakiem
Do rosołu, oprócz podstawowych warzyw, mięsa i przypraw, dodaj również kilka suszonych grzybów. Grzyby wcześniej namocz w zimnej wodzie, żeby zmiękły, następnie pokrój je i dodaj do wywaru w tym samym momencie, co cebulę.
Rosół zawsze gotuj na najmniejszym ogniu, najlepiej 2,5-3 godziny. W ten sposób wywar całkowicie przejdzie smakiem zarówno mięsa, warzyw i przypraw. Grzyby suszone są bardzo aromatyczne, dlatego dodaj je do zupy z umiarem, wystarczy dosłownie kilka sztuk.
Jak wyklarować mętny rosół? Z warzyw i mięsa po rosole zrób wyśmienity pasztet do chleba, będzie o wiele smaczniejszy od kupnych wędlin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babka śledziowa. Niezwykły, wytrawny specjał. Na Wigilię i post jak znalazł
Elegancki orzechowiec bez pieczenia. Uwielbiane ciasto w szybszej wersji
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama