Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszny patent na siekane rybne kotlety. Smakiem przebijają nawet schabowe i mielone razem wzięte
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.08.2022 20:42

Pyszny patent na siekane rybne kotlety. Smakiem przebijają nawet schabowe i mielone razem wzięte

Pyszny patent na siekane rybne kotlety. Smakiem przebijają nawet schabowe i mielone razem wzięte
canva/YelenaYemchuk

Kotlety rybne są pomysłem na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych schabowych, czy mielonych. Są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na siekane kotlety rybne.

Kotlety rybne to świetna alternatywa dla mięsnych i ciężkich kotletów. Kotleciki rybne są bardzo soczyste, a dzięki świeżym ziołom i innym przyprawom zyskują wspaniały smak. Kotlety mają delikatną, lekko chrupiącą skórkę.

Do przygotowania kotletów rybnych wykorzystaj filet z ulubionej ryby. Pamiętaj jednak, żeby rozmrozić filet w temperaturze pokojowej. Rozmrażanie w mikrofalówce np. przyczyni się do utraty smaku i kotlety nie będą już tak dobre.

Kotlety rybne są proste w przygotowaniu. Nie musisz ich panierować, ubijać i dobrze wyrabiać. Siekaną rybę połącz z resztą składników i wymieszaj. Masę rybną smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.

Prosty przepis na siekane kotlety rybne, będą gotowe w kilkanaście minut

Składniki:

  • 300 g filetu rybnego, np. dorsza lub morszczuka

  • mała cebula czerwona

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • garść posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki majonezu

  • jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • łyżka bułki tartej

  • pieprz, sól do smaku

  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić siekane kotlety rybne? Smakują lepiej niż schabowe

Filet umyj i posiekaj na mniejsze kawałki, odstaw. Do miski wbij jajko, dodaj majonez, bułkę tartą, mąkę pszenną, wsyp sól, pieprz, paprykę mieloną i dokładnie wymieszaj.

Do miski dodaj posiekany filet, dodaj natkę pietruszki, szczypiorek i ponownie dokładnie wymieszaj. Masę smaż na rozgrzanym oleju po 2- 3 minuty na stronę, na złoty kolor.

Kotlety rybne podaj z ulubionymi dodatkami, np. z puree ziemniaczanym i warzywami blanszowanymi. Doskonałym dodatkiem będzie również surówka z kiszonej kapusty, smacznego.

Kotlety rybne
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dankapichci