Pyszny patent na siekane rybne kotlety. Smakiem przebijają nawet schabowe i mielone razem wzięte
Kotlety rybne są pomysłem na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych schabowych, czy mielonych. Są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na siekane kotlety rybne.
Kotlety rybne to świetna alternatywa dla mięsnych i ciężkich kotletów. Kotleciki rybne są bardzo soczyste, a dzięki świeżym ziołom i innym przyprawom zyskują wspaniały smak. Kotlety mają delikatną, lekko chrupiącą skórkę.
Do przygotowania kotletów rybnych wykorzystaj filet z ulubionej ryby. Pamiętaj jednak, żeby rozmrozić filet w temperaturze pokojowej. Rozmrażanie w mikrofalówce np. przyczyni się do utraty smaku i kotlety nie będą już tak dobre.
Kotlety rybne są proste w przygotowaniu. Nie musisz ich panierować, ubijać i dobrze wyrabiać. Siekaną rybę połącz z resztą składników i wymieszaj. Masę rybną smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.
Prosty przepis na siekane kotlety rybne, będą gotowe w kilkanaście minut
Składniki:
300 g filetu rybnego, np. dorsza lub morszczuka
mała cebula czerwona
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
jajko
2 łyżki mąki pszennej
łyżka bułki tartej
pieprz, sól do smaku
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić siekane kotlety rybne? Smakują lepiej niż schabowe
Filet umyj i posiekaj na mniejsze kawałki, odstaw. Do miski wbij jajko, dodaj majonez, bułkę tartą, mąkę pszenną, wsyp sól, pieprz, paprykę mieloną i dokładnie wymieszaj.
Do miski dodaj posiekany filet, dodaj natkę pietruszki, szczypiorek i ponownie dokładnie wymieszaj. Masę smaż na rozgrzanym oleju po 2- 3 minuty na stronę, na złoty kolor.
Kotlety rybne podaj z ulubionymi dodatkami, np. z puree ziemniaczanym i warzywami blanszowanymi. Doskonałym dodatkiem będzie również surówka z kiszonej kapusty, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent
Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację
Źródło: dankapichci