Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste? Magda Gessler zdradza swoje 3 sekrety
canva/ YelenaYemchuk, screen z filmu pochodzi z kanału Magda Gessler na YouTube

Co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste? Magda Gessler zdradza swoje 3 sekrety

3 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Magda Gessler podzieliła się przepisem na kultowe kotlety mielone, które wychodzą za każdym razem. Kluczowe jest odpowiednie mięso, sposób jego wyrabiania oraz dodatki. Mielone podaj z ziemniakami, mizerią lub tartymi burakami. Obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.

Kotlety mielone wyjdą twarde, kiedy przygotujesz je z chudego mięsa lub mięsa słabej jakości. Bardzo ważny jest również sam sposób wyrabiania oraz dodatki. Bez kajzerki i cebuli kultowe kotlety będą twarde i nie będą miały smaku.

Magda Gessler kotlety mielone przygotowuje z łopatki wieprzowej najwyższej jakości. Mięso z przerostami tłuszczu mieli samodzielnie, następnie wyrabia z 3 łyżkami zimnej wody. W ten sposób spulchnia twardą wieprzowinę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli wybierzesz zbyt chude mięso, kotlety nie będą soczyste.

Gessler do kotletów dodaje również namoczoną w mleku bułkę pszenną oraz podsmażoną na maśle klarowanym cebulę. To niezbędne składniki do uzyskania mielonych o doskonałym smaku. Kotlety smaż partiami na oleju rzepakowym. Mięso nie może się stykać, ponieważ zacznie się dusić, a mielone nie będą miały chrupiącej skórki.

Niezwykle soczyste kotlety mielone według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • duża cebula

  • czerstwa kajzerka

  • mleko

  • 3 łyżki zimnej wody

  • jajko

  • płaska łyżeczka soli, pieprz

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

  • łyżka masła

Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Sekret tkwi w odpowiednim wyrobieniu mięsa i składnikach

Mięso zmiel w maszynce, następnie przełóż do miski. Wlej 3 łyżki zimnej wody i wyrabiaj ręcznie, aż masa będzie pulchna, odstaw . Kajzerkę pokrusz i namocz w mleku. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle.

Cebulę i odsączoną, miękką kajzerkę dodaj do mięsa. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz i wyrabiaj jeszcze chwilę. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju przez około 20 minut.

Gessler pokazała również, jak robi podwójne schabowe . Mięso nie ma sobie równych. Ugotuj również aromatyczny rosół według przepisu znanej restauratorki. Kultowe danie zachwyca smakiem.

kotlety mielone
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy