Co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste? Magda Gessler zdradza swoje 3 sekrety
Magda Gessler podzieliła się przepisem na kultowe kotlety mielone, które wychodzą za każdym razem. Kluczowe jest odpowiednie mięso, sposób jego wyrabiania oraz dodatki. Mielone podaj z ziemniakami, mizerią lub tartymi burakami. Obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.
Kotlety mielone wyjdą twarde, kiedy przygotujesz je z chudego mięsa lub mięsa słabej jakości. Bardzo ważny jest również sam sposób wyrabiania oraz dodatki. Bez kajzerki i cebuli kultowe kotlety będą twarde i nie będą miały smaku.
Magda Gessler kotlety mielone przygotowuje z łopatki wieprzowej najwyższej jakości. Mięso z przerostami tłuszczu mieli samodzielnie, następnie wyrabia z 3 łyżkami zimnej wody. W ten sposób spulchnia twardą wieprzowinę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli wybierzesz zbyt chude mięso, kotlety nie będą soczyste.
Gessler do kotletów dodaje również namoczoną w mleku bułkę pszenną oraz podsmażoną na maśle klarowanym cebulę. To niezbędne składniki do uzyskania mielonych o doskonałym smaku. Kotlety smaż partiami na oleju rzepakowym. Mięso nie może się stykać, ponieważ zacznie się dusić, a mielone nie będą miały chrupiącej skórki.
Niezwykle soczyste kotlety mielone według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
-
500 g łopatki wieprzowej
-
duża cebula
-
czerstwa kajzerka
-
mleko
-
3 łyżki zimnej wody
-
jajko
-
płaska łyżeczka soli, pieprz
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy do smażenia
-
łyżka masła
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Sekret tkwi w odpowiednim wyrobieniu mięsa i składnikach
Mięso zmiel w maszynce, następnie przełóż do miski. Wlej 3 łyżki zimnej wody i wyrabiaj ręcznie, aż masa będzie pulchna, odstaw . Kajzerkę pokrusz i namocz w mleku. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle.
Cebulę i odsączoną, miękką kajzerkę dodaj do mięsa. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz i wyrabiaj jeszcze chwilę. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju przez około 20 minut.
Gessler pokazała również, jak robi podwójne schabowe . Mięso nie ma sobie równych. Ugotuj również aromatyczny rosół według przepisu znanej restauratorki. Kultowe danie zachwyca smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Hitowa pasta z białym serem i ogórkami kiszonymi. Bije na głowę wszystkie kupne
-
Zetrzyj i dodaj do jajecznicy. Wyjdzie wręcz idealna, już nie zrobisz inaczej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama