Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Magda Gessler robi podwójne schabowe. Poznaj wielki hit Kuchennych Rewolucji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.11.2022 14:03

Magda Gessler robi podwójne schabowe. Poznaj wielki hit Kuchennych Rewolucji

Magda Gessler robi podwójne schabowe. Poznaj wielki hit Kuchennych Rewolucji
TRICOLORS/East News, canva/fotek

Szukasz pomysłu na pożywny, jesienny obiad? Przygotuj podwójne kotlety schabowe według receptury Magdy Gessler. Kotlety z kawałków schabu bez kości i karkówki wieprzowej są soczyste, charakterne i zachwycają smakiem. Koniecznie przetestuj przepis, który był przebojem Kuchennych Rewolucji.

Magda Gessler w jednym z odcinków popularnego programu kulinarnego pt. ,,Kuchenne Rewolucje" zdradziła przepis na podwójne kotlety schabowe. Kotlety z dodatkiem karkówki wieprzowej są jeszcze bardziej soczyste i niezwykle pożywne. To zupełnie nowa odsłona tej tradycyjnej potrawy.

Jak zrobić podwójne kotlety schabowe? Plastry mięsa cienko rozbijamy, łączymy po dwa smarując musztardą. Potem obtaczamy je w panierce i smażymy. Dodatek musztardy jest tu bardzo istotny, bo nadaje potrawie charakteru.

Magda Gessler kotlety schabowe smaży na domowym smalcu. Smalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia, ma wysoką temperaturę dymienia i dodaje aromatu. Schabowe możemy usmażyć również na maśle klarowanym, ewentualnie na oleju rzepakowym.

Kotlety schabowe możemy podać z wieloma dodatkami. Osobiście polecam ziemniaki pieczone i surówkę z kiszonej kapusty. Do schabowych doskonale pasuje również między innymi kapusta zasmażana z kminkiem, domowe ogórki kiszone, tarte buraki z chrzanem.

Podwójne kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler

Składniki na 5 porcji:

  • 5 plastrów schabu bez kości

  • 5 plastrów karkówki wieprzowej

  • musztarda

  • sól, pieprz

  • mąka pszenna

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • smalec lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić podwójne kotlety ze schabu i karkówki? Patent Gessler nie ma sobie równych

Plastry schabu i karkówki cienko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Na kawałku schabu rozprowadź niewielką ilość musztardy, przykryj kawałkiem karczku i dociśnij.

Tak złożone kotlety ponownie rozbij tłuczkiem i odstaw na 30 minut. Kotlety panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej i smaż z każdej strony na złoty kolor. Kotlety przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Na obiad doskonale sprawdzi się również pieczona karkówka z warzywami oraz schabowe inaczej, czyli rolady z grzybami leśnymi, smacznego.

kotlety schabowe
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker