Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia
tgchan, Getty Images

Soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia

26 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone są daniem, który każdy z nas uwielbia i często smakuje. Mięsna masa z dodatkami, najczęściej panierowana i smażona lub pieczona - podaje się je najczęściej z ziemniakami i surówką lub sałatką. Taka kompozycja sprawia, że ślinka sama cieknie.

Jeśli od lat przygotowujesz je wedle swojego własnego przepisu, daj szansę wersji Kuronia. Jego zmysł kulinarny pozwala stworzyć z tej polskiej klasyki coś niesamowitego - wnętrze jest soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca i nadająca całości przyjemnej faktury.

Kotlety mielone od Kuronia

Podczas robienia mielonych trzeba bardzo dużą uwagę przyłożyć do jakości składników. Bardzo ważna jest proporcja pomiędzy mięsem a tłuszczem. To właśnie tłuszcz nadaje daniu soczystości i wilgotności. Dlatego w sklepie warto wybrać mięso, które ma trochę tłuszczu, lecz nie jest całkowicie białe.

Zamiast zwykłego oleju zalecamy wykorzystanie masła klarowanego - dzięki odfiltrowaniu białek masło ma znacznie wyższych punkt dymienia, a jego smak przechodzi do kotletów. Maślany aromat zwiększa także przyjemność podczas jedzenia, więc warto spróbować.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.

Przepis na kotlety mielone Kuronia

Składniki:

  • 1 bułka pszenna, czerstwa

  • szklanka mleka

  • 1 duża cebula

  • 500 g mielonej wieprzowiny np.

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • olej roślinny/masło klarowane

Czerstwą bułkę namocz w mleku. Odciśnij z niej mleko i rozdrobnij w palcach. Dodaj do niej mielone mięso, podsmażoną cebulę posiekaną w kostkę, jajko, majeranek, sól oraz pieprz. Zacznij wyrabiać masę do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Nie przesadź jednak - zbyt długie zagniatanie sprawi, że kotlety wyjdą gumowate i niesmaczne. Następnie uformuj porcje masy w kształt kotletów. Na osobnym talerzu rozsyp bułkę tartą i zapanieruj każdy kotlet.

Na patelni rozgrzej wybrany rodzaj tłuszczu. Gdy będzie już gorący, smaż kotlety z obu stron na brązowy kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak buraczki zasmażane, mizeria, ziemniaki czy nawet frytki. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dziecisawazne.pl; haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy