Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Masz ochotę na soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie? Pokochasz je od pierwszego kęsa, bo będą pełne smaku i cudownie soczyste. A wszystko dzięki połączeniu dwóch ulubionych sosów, w których wystarczy zamarynować plastry mięsa. Proste prawda?
Jak zwykle przygotowujesz kotlety schabowe? Rozbijasz mięso, oprószasz przyprawami, panierujesz i smażysz? Pora zmienić ten klasyczny przepis na schabowe, na nieco inny, o wiele smaczniejszy. Zwłaszcza że da się to zrobić błyskawicznie i z użyciem niewyszukanych składników.
Tajemnica naszych soczystych schabowych tkwi w marynacie przygotowanej z ketchupu i musztardy. Wystarczy wymieszać oba te sosy i posmarować nim plastry mięsa. Gdy poleżą w marynacie chociaż godzinę, smak kotletów będzie doskonały. Przekonajcie się o tym sami.
Jak zrobić schabowe w musztardzie i ketchupie?
Składniki:
-
4 plastry schabu środkowego
-
sól, pieprz
-
1 łyżka musztardy
-
2 łyżki ketchupu
-
1/2 szklanki mąki
-
1 jajko
-
1 szklanka tartej bułki
-
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Równomiernie rozbij je kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.
Musztardę wymieszaj z ketchupem. Marynatą posmaruj plastry mięsa, umieść je w pojemniku, zamknij, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie kotlety lekko osącz z marynaty. Panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złoto-brązowe.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na schabowe z 1860 roku , a także na schabowe z piekarnika .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: