Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnika. Boski sposób na pyszny obiad
Kotlety schabowe z piekarnika to pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Kotlety pieczone w piekarniku są bardzo soczyste, delikatne i mają doskonałą, chrupiącą skórkę. Kotlety są również o wiele lżejsze od tych z patelni.
Tradycyjne kotlety schabowe zwykle smażymy na oleju, maśle lub smalcu. Tak przygotowane są przepyszne, jednak bardzo tłuste, ciężkie i kaloryczne. Kotlety schabowe z piekarnika to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów, są równie soczyste, jednak o wiele mniej kaloryczne.
Kotlety schabowe z piekarnika przygotujemy naprawdę szybko. W przeciwieństwie do smażonego na patelni mięsa, kotletów z piekarnika nie musimy pilnować. Wystarczy, że po około 10 minutach przewrócimy je na drugą stronę, a będą miały doskonałą, chrupiącą skórkę.
Kotlety schabowe przed pieczeniem dokładnie rozbijmy tłuczkiem, żeby nie były żylaste. Bardzo ważnym elementem jest również moczenie mięsa w mleku i cebuli przez minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Kotlety będą wtedy miękkie, delikatne i doskonale doprawione.
Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnika
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu bez kości
duże jajko
bułka tarta
mąka pszenna
sól, pieprz
cebula
mleko
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika? Będzie prosto i smacznie
Każdy kotlet rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, odstaw na chwilę. Kotlety przełóż do miski, dodaj pokrojoną w słupki cebul i zalej mlekiem, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Kotlety osusz i panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach, bułce. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj ją delikatnie olejem lub oliwą. Kotlety przełóż na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz po około 10 minut z każdej strony, do otrzymania złocistej skórki.
Do kotletów podaj np. puree ziemniaczane, frytki, ziemniaki pieczone. Przygotuj również surówkę, np. z młodej kapusty. Do kotletów pasować będzie ogórek kiszony, buraki z chrzanem, mizeria, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Źródło: fajnegotowanie.pl