Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnika. Boski sposób na pyszny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.07.2022 08:34

Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnika. Boski sposób na pyszny obiad

Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnika. Boski sposób na pyszny obiad
canva/gbh007

Kotlety schabowe z piekarnika to pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Kotlety pieczone w piekarniku są bardzo soczyste, delikatne i mają doskonałą, chrupiącą skórkę. Kotlety są również o wiele lżejsze od tych z patelni.

Tradycyjne kotlety schabowe zwykle smażymy na oleju, maśle lub smalcu. Tak przygotowane są przepyszne, jednak bardzo tłuste, ciężkie i kaloryczne. Kotlety schabowe z piekarnika to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów, są równie soczyste, jednak o wiele mniej kaloryczne.

Kotlety schabowe z piekarnika przygotujemy naprawdę szybko. W przeciwieństwie do smażonego na patelni mięsa, kotletów z piekarnika nie musimy pilnować. Wystarczy, że po około 10 minutach przewrócimy je na drugą stronę, a będą miały doskonałą, chrupiącą skórkę.

Kotlety schabowe przed pieczeniem dokładnie rozbijmy tłuczkiem, żeby nie były żylaste. Bardzo ważnym elementem jest również moczenie mięsa w mleku i cebuli przez minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Kotlety będą wtedy miękkie, delikatne i doskonale doprawione.

Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnika

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • duże jajko

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • sól, pieprz

  • cebula

  • mleko

  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika? Będzie prosto i smacznie

Każdy kotlet rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, odstaw na chwilę. Kotlety przełóż do miski, dodaj pokrojoną w słupki cebul i zalej mlekiem, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Kotlety osusz i panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach, bułce. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj ją delikatnie olejem lub oliwą. Kotlety przełóż na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz po około 10 minut z każdej strony, do otrzymania złocistej skórki.

Do kotletów podaj np. puree ziemniaczane, frytki, ziemniaki pieczone. Przygotuj również surówkę, np. z młodej kapusty. Do kotletów pasować będzie ogórek kiszony, buraki z chrzanem, mizeria, smacznego.

Kotlety schabowe z piekarnika
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie.pl