Pamiętaj o nich podczas przygotowań do Świąt. Pieczarki w cieście będą bosko soczyste dzięki 1 sztuczce
Soczyste pieczarki w cieście będą miłym urozmaiceniem świątecznej kolacji. Wyjdą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, jeśli przed panierowaniem obgotujecie grzyby. Prosta sztuczka sprawi, że smak rarytasu będzie niezapomniany. Spróbujecie?
Szukacie nietypowych propozycji na postne przystawki? Prosta w przygotowaniu przekąska w postaci smażonych w panierce pieczarek idealnie pasuje do innych wigilijnych dań. Jest chrupiąca, aromatyczna i delikatna — każdemu będzie smakowała.
Przepis na soczyste pieczarki w cieście
Składniki:
-
400-500 g pieczarek
-
1 łyżeczka oregano, tymianku lub majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta
-
mąka pszenna
-
2-3 jaja, zależnie od wielkości i ilości grzybów
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste pieczarki w cieście? Koniecznie obgotujcie grzyby
Zaczynamy od oczyszczenia pieczarek. Następnie gotujemy je przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Studzimy grzyby, po czym doprawiamy je pieprzem i ulubionymi ziołami. Obtaczamy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Przekąskę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do delikatnego zrumienienia. Soczyste pieczarki w cieście odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy — najlepiej na ciepło. Smacznego.
Wskazówka: przekąskę możecie przygotować przy każdej innej okazji np. do filmu czy na sylwestrowe spotkanie ze znajomymi.
Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na dania z grzybami. Szczególnie polecamy sprawdzony sposób na pieczone pierogi z ciasta drożdżowego . Być może skusi Was też pyszny staropolski bigos .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Magda Gessler na Wigilię gotuje barszcz bez buraków. Staropolska zupa zachwyca aromatem
-
Kupujesz majonez w sklepie? Poważny błąd. Nawet nie wiesz, co do niego dodają
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama