Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Magda Gessler na Wigilię gotuje barszcz bez buraków. Staropolska zupa zachwyca aromatem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.12.2022 19:33

Magda Gessler na Wigilię gotuje barszcz bez buraków. Staropolska zupa zachwyca aromatem

Magda Gessler na święta gotuje barszcz bez buraków. Staropolska zupa zachwyca aromatem
TRICOLORS/East News, canva/ma-k

Magda Gessler zdradziła przepis na staropolski barszcz grzybowy. Zupa podawana była na pierwsze danie podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Barszcz z suszonych grzybów i warzyw zachwyca smakiem i aromatem, choć nie ma w nim ani jednego buraka. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Na wigilijnym stole jako pierwsza zawsze podawana jest zupa: barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa lub zupa rybna. Magda Gessler zawsze gotuje barszcz z suszonych grzybów. Staropolska receptura nie ma sobie równych. Barszcz jest o wiele smaczniejszy od zup, które jadłeś do tej pory.

Do przygotowania barszczu staropolskiego wykorzystaj zebrane jesienią grzyby. Suszone smakołyki będą świetną bazą aromatycznej potrawy. Magda Gessler zupę gotuje na mieszance podgrzybków i prawdziwków. Jeśli nie masz konkretnie tych gatunków, wykorzystaj grzyby, które zebrałeś.

Do zupy grzybowej na Wigilię zwykle gotujemy również makaron, głównie łazanki. Staropolski barszcz grzybowy gotowany z ziemniakami nie wymaga już przyrządzania dodatkowych składników. Zupa jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy zalać wodą wszystkie składniki i gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin.

Barszcz grzybowy według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 300 g suszonych grzybów

  • 2 korzenie selera

  • pęczek selera naciowego

  • 2 pory

  • 2 cebule

  • 5 korzeni pietruszki

  • 4 ziemniaki

  • 6 liści laurowych

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 3 goździki

  • sól, pieprz do smaku

  • 4 łyżki masła klarowanego

  • pęczek natki pietruszki

Jak ugotować barszcz staropolski? Zupa z suszonych grzybów zachwyci całą rodzinę

Namoczone grzyby przełóż do większego garnka i zalej wodą. Dodaj jedną cebulę, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, zagotuj. Pory, selery korzeniowe, naciowe, ziemniaki i korzeń pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Włóż do większego garnka. Zalej 5 l zimnej wody. Drugą cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj do garnka z włoszczyzną. Dodaj ugotowane grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj, smacznego.

Na Wigilię przygotuj również pasztet bez grama mięsa. Świetnym pomysłem będzie także karp w galarecie. Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na kultowe danie. Wychodzi za każdym razem.

zupa grzybowa Gessler
canva/ Tsokur

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: