Smakosze.pl Przepisy Soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy
canva/anmbph

Soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy

6 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Smak kotletów schabowych można odmienić na wiele sposobów. Wystarczy oprószyć je niecodzienną przyprawą lub zamarynować w ciekawej mieszance. Dziś proponujemy ten drugi sposób. Dzięki niemu otrzymacie soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy.

Najprostszym sposobem przygotowania kotletów schabowych, jest oprószenie rozbitych płatów mięsa pieprzem i solą. Potem wystarczy je panierować i usmażyć. Jeśli jednak chcesz odkryć schabowe w nowej wersji, możesz je wcześniej zamarynować. W czym? Możliwości jest wiele.

Do marynowania plastrów schabu można użyć składników mniej lub bardziej płynnych. Warto jednak postawić na te o kwaśnym smaku, bo kwas doskonale kruszy mięso. Dzięki temu po usmażeniu kotlety będą delikatne i soczyste. Dobrze jest dodać składnik o wyrazistym smaku, taki jak na przykład musztarda.

Soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy

Składniki:

  • kawałek schabu środkowego na 4 kotlety

  • 2 jajka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie schabowych

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na 4 plastry, rozbij je z dwóch stron kuchennym młotkiem.

Jajka wybij do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, musztardę, jogurt naturalny i sporą ilość soli oraz pieprzu.

Składniki rozmieszaj, włóż do nich rozbite plastry mięsa. Naczynie przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie mięso wyjmij z lodówki, lekko ociepl. Osącz delikatnie z marynaty, a potem panieruj w tartej bułce.

Kładź na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż, aż będą z obu stron rumiane. Podawaj np. z ziemniakami i ulubioną surówką.

Po więcej inspiracji na kotlety schabowe zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na schabowe marynowane w maślance , a także na schabowe w cytrynowo-majonezowej marynacie .

kotlety schabowe
kotlety schabowe

Źródło zdjęcia: canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy