Soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy
Smak kotletów schabowych można odmienić na wiele sposobów. Wystarczy oprószyć je niecodzienną przyprawą lub zamarynować w ciekawej mieszance. Dziś proponujemy ten drugi sposób. Dzięki niemu otrzymacie soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy.
Najprostszym sposobem przygotowania kotletów schabowych, jest oprószenie rozbitych płatów mięsa pieprzem i solą. Potem wystarczy je panierować i usmażyć. Jeśli jednak chcesz odkryć schabowe w nowej wersji, możesz je wcześniej zamarynować. W czym? Możliwości jest wiele.
Do marynowania plastrów schabu można użyć składników mniej lub bardziej płynnych. Warto jednak postawić na te o kwaśnym smaku, bo kwas doskonale kruszy mięso. Dzięki temu po usmażeniu kotlety będą delikatne i soczyste. Dobrze jest dodać składnik o wyrazistym smaku, taki jak na przykład musztarda.
Soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy
Składniki:
-
kawałek schabu środkowego na 4 kotlety
-
2 jajka
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka musztardy
-
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do panierowania
-
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie schabowych
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na 4 plastry, rozbij je z dwóch stron kuchennym młotkiem.
Jajka wybij do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, musztardę, jogurt naturalny i sporą ilość soli oraz pieprzu.
Składniki rozmieszaj, włóż do nich rozbite plastry mięsa. Naczynie przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie mięso wyjmij z lodówki, lekko ociepl. Osącz delikatnie z marynaty, a potem panieruj w tartej bułce.
Kładź na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż, aż będą z obu stron rumiane. Podawaj np. z ziemniakami i ulubioną surówką.
Po więcej inspiracji na kotlety schabowe zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na schabowe marynowane w maślance , a także na schabowe w cytrynowo-majonezowej marynacie .
Źródło zdjęcia: canva/gbh007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: blogzapetytem