Smakosze.pl Przepisy Soczysty i miękki schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów
canva/manyakotic, Getty Images

Soczysty i miękki schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów

7 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mięso duszone przez wiele godzin ma delikatną strukturę i wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Jednym z takich dań jest schab duszony z suszonymi pomidorami. Intensywny smak, piękny kolor oraz duża sytość to główne cechy tego przepisu.

Schab może sprawiać wrażenie mięsa suchego oraz żylastego, jednak głównie jest to wina błędnego przygotowania. Aby było delikatne, należy dusić je na niewielkim ogniu przez wiele godzin z dużą ilością mocnych przypraw.

Świetnym sposobem na przekonanie się, jak duszony schab może dobrze smakować, jest wypróbowanie poniższej receptury. Suszone pomidory, liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie nadają mięsu wspaniałego smaku, którego nie da się zapomnieć przez długie lata.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na schab duszony z suszonymi pomidorami

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić kotlety znacznie smaczniejsze niż schabowe i mielone razem wzięte. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 700 g schabu

  • 750 ml wywaru wołowego

  • 1 cebula

  • olej

  • 4 ząbki czosnku

  • 1/3 szklanki jasnego piwa

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • pieprz

  • 10 suszonych pomidorów

  • natka pietruszki

  • 2 łyżeczki mąkli pszennej

  • 70 ml śmietany 30%

Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek i błon. Pokrój go w plastry o grubości 1-2 cm. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podduś ją w garnku na oleju. Pod koniec smażenia cebuli dodaj siekany czosnek.

Dolej do garnka piwo, podgrzany wywar, sos sojowy, listek laurowy, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i zagotuj. Do wrzącej mieszanki wrzuć mięso, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Gotuj schab przez 2 godziny.

Przez sitko dodaj do garnka mąkę i dokładnie wymieszaj. Wrzuć siekane pomidory, natkę pietruszki oraz śmietanę. Zamieszaj ponownie i jeśli sos jest odpowiednio gęsty, podawaj. Do mięsa pasuje wiele dodatków, takich jak tłuczone ziemniaki czy kopytka. Smacznego.

Suszone pomidory

Źródło: canva/Igor Usatyuk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy