Smakosze.pl Przepisy Soczysty schab pieczony w liściach laurowych. Nic lepszego nie podacie na obiad
Canva / 4kodiak

Soczysty schab pieczony w liściach laurowych. Nic lepszego nie podacie na obiad

29 września 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pieczony schab jest popularnym przepisem, który występuje w wielu różnych wariantach. Wybornie smakuje w roli głównego składnika obiadu, ale równie dobrze sprawdza się jako zamiennik wędliny. Schab pieczony w liściach laurowych to jedna z wielu odsłon tego dania, jednak zdecydowanie warta spróbowania ze względu na swoje niewątpliwe walory smakowe.

Schab pieczony w liściach laurowych odznacza się wyjątkowo intensywnym aromatem. W trakcie pieczenia otulają go przyprawy, liście laurowe i folia aluminiowa. Dzięki takiej otulinie, schab zachowuje w sobie mięsny sok i jest niezwykle soczysty.

Przepis na wyjątkowy schab pieczony w liściach

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • 1 opakowanie liści laurowych

  • 2 łyżki soli

Jak przyrządzić soczysty schab pieczony w liściach

Mięso na schab pieczony w liściach laurowych umyj i osusz . Następnie kolejno nacieraj je solą, majerankiem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dwoma rodzajami pieprzu . Na koniec schab otul pokruszonymi na mniejsze kawałki listkami laurowymi .

Natarte przyprawami mięso owiń szczelnie folią aluminiową . Optymalne jest użycie 2-3 jej warstw . Zawiniątko wsadź do lodówki na przynajmniej całą dobę .

Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 190 stopni . Mięso na schab pieczony przełóż do naczynia żaroodpornego , a następnie zalej pieczeń wodą do ok. 1/3 jej wysokości . Mięso trzymaj w piekarniku przez 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw pieczeń w folii do momentu całkowitego jej ostygnięcia. Spróbuj apetycznego schabu marynowanego w mleku . Dla fanów pikantnych smaków polecamy ten schab pieczony w musztardzie .

Canva / ZlataMarka
Canva / ZlataMarka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy