Prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata
Poznaj prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata przygotowana z musztardy i majonezu. Posmaruj nią mięso i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po upieczeniu schab będzie pełen smaku, kruchy i soczysty, czyli dokładnie taki, jak lubisz.
Schab jest uważany za jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny. Doskonale nadaje się na kotlety, można go też udusić lub upiec w całości. W tym ostatnim przypadku sztuką jest jednak, by schab nie wyszedł zbyt suchy. To delikatne i dość chude mięso łatwo bowiem przepiec. Mamy jednak prosty sposób na to, by uniknąć tej kulinarnej wpadki.
Jak przygotować soczysty schab?
Składniki:
ok. 1,3 kg kawałek schabu środkowego bez kości
1 czubata łyżka musztardy
5 łyżek majonezu
4 łyżki oleju
majeranek
bazylia
pieprz, sól
Przygotowanie soczystego, pieczonego schabu
Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Musztardę dodaj do majonezu, wymieszaj z olejem, łyżeczką majeranku, bazylii, zmielonego pieprzu i 2 łyżeczkami soli.
Przygotowaną marynatą posmaruj dokładnie kawałek mięsa. Włóż go do rękawa do pieczenia, połóż na talerzu, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki. Rękaw zamknij z jednej strony, wlej do niego 3/4 szklanki wody, zamknij z drugiej strony. Schab w rękawie włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (góra-dół). Piecz go ok. 30 minut.
Wskazówka:
Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut, nim zaczniesz je kroić. Dzięki temu będzie równomiernie soczyste.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Okrasy na schab pieczony w ziołach, a także na delikatny schab pieczony w mleku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
Źródło: przepisyjoli