Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mięciutki i soczysty pieczony schab. Sekretem mleczna marynata
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.09.2022 18:26

Mięciutki i soczysty pieczony schab. Sekretem mleczna marynata

Mięciutki i soczysty pieczony schab. Sekretem mleczna marynata
canva/niolox

Soczysty schab pieczony z warzywami to pomysł zarówno na szybki obiad, jak i danie podczas większych uroczystości, świąt i rodzinnych spotkań w większym gronie. Dzięki mlecznej marynacie mięso jest niezwykle soczyste i delikatne i każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.

Pieczony schab jest zawsze świetną opcją na obiad. Jeśli zapieczemy go z ziemniakami, marchewką, cukinią, korzeniem pietruszki, otrzymamy pełnowartościowy i pyszny posiłek, którego przygotowanie nie wymaga większego nakładu pracy.

Sekretem doskonale miękkiego, soczystego i delikatnego mięsa jest marynata. Kawałek schabu przed pieczeniem nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i zalewamy zimnym mlekiem. Tak przygotowane mięso musi marynować się całą dobę.

Pieczony schab najpierw rumienimy z samą cebulą, następnie dodajemy obgotowane warzywa, mieszamy z tłuszczem z mięsa, suszonym tymiankiem i dopiekamy kolejne 30- 40 minut. Schab łącznie pieczemy prawie dwie godziny w 180 stopniach, żeby się nie przypalił.

Soczysty schab pieczony w mlecznej marynacie

Składniki:

  • duży kawałek schabu bez kości

  • czosnek granulowany

  • 500 ml mleka

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • kilka młodych ziemniaków

  • cukinia

  • 2 korzenie pietruszki

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • suszony tymianek

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić soczysty i miękki schab pieczony? Sekretem jest marynata

Kawałek schabu nakłuj nożem, natrzyj czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i włóż do pojemnika. Następnie zalej mlekiem, przykryj i wstaw do lodówki na całą dobę.

Następnego dnia przygotuj warzywa: obierz i pokrój kostkę ziemniaki, cukinię, cebulę w piórka, marchewki i pietruszki w plastry. Schab wyjmij z mleka i dokładnie osusz. Na blachę wysmarowaną wyłóż schab, obłóż go pokrojonymi cebulami.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę. W tym czasie ziemniaki, marchewki i pietruszki ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Po godzinie wyjmij blachę z piekarnika, schab przełóż na talerz.

Odcedzone warzywa dodaj do cebuli, dokładnie wymieszaj, oprósz solą, pieprzem, suszonym tymiankiem. Na warzywach połóż mięso i piecz kolejne 30- 40 minut, po wyjęciu z piekarnika schab pokrój w plastry i podaj z pieczonymi warzywami, smacznego.

Na rodzinny obiad świetnie sprawdzi się również karkówka pieczona z warzywami lub kaczka z sosem śliwkowym. Kaczkę podaj z puree ziemniaczanym, cała rodzina będzie zachwycona.

Schab pieczony
canva/from_my_point_of_view

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org