Wyjątkowe zastosowanie soli kuchennej
Sól jest wyjątkowo istotnym składnikiem gotowania pożywienia dosłownie na całej kuli ziemskiej. Bez soli jedzenie smakowałoby mdło - to ona pozwala uwypuklić smaki, które normalnie nie są wyczuwalne. Poza zastosowaniem jej jako przyprawy, ma jeszcze wiele funkcji.
Jedną z najważniejszych jest konserwowanie żywności. Duże stężenie soli jest sterylne i sprawia, że mikroby i inne patogeny nie rozwijają się nawet po dłuższym czasie. Z tego powodu dawniej korzystano z soli w ramach wydłużania daty przydatności do spożycia.
Sól wsyp do zlewu, a zatkany odpływ stanie się drożny
Kuchenny zlew często się zapycha. Podczas zmywania naczyń wpadają do niego resztki jedzenia, które mogą zalegać w ciasnych punktach rur kuchennych. Naszą naturalną reakcją w takiej sytuacji jest kupienie i zastosowanie silnych środków chemicznych.
Popularny "kret" jest mocno żrącym produktem, którego głównym składnikiem jest najczęściej soda kaustyczna - jedna z najsilniejszych zasad znanych człowiekowi. To właśnie ona sprawia, że resztki pokarmu czy włosów rozpadają się i odtykają odpływ.
Niestety, taka chemia nie jest neutralna dla rur, ani środowiska. Użycie tego typu specyfików ma silny wpływ na środowisko naturalne, a z powodu ryzyka poparzeń czy zatrucia, nie należy trzymać go w łatwym dostępie dla dzieci, które mogą go wypić czy zjeść.
Na szczęście nie trzeba z niego korzystać, ponieważ każdy z nas ma swojej szafce kuchennej inne naturalne rozwiązanie. Mowa oczywiście o zwykłej soli kuchennej, która jest znacznie mniej inwazyjna i o wiele bezpieczniejsza. Jak należy ją zastosować, aby skutecznie pozbyć się problemu?
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy kilka ważnych różnic pomiędzy białkiem a żółtkiem jajka kurzego. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy sposób na szybkie pozbycie się przykrego zapachu cebuli ze skóry dłoni.
Wystarczy dwa razy w tygodniu wsypać około 5 łyżek soli do odpływu, a następnie powoli zalać ją wrzącą wodą. Około dwa litry gorącego płynu powinny wystarczyć, aby zatkana rura ponownie stała się drożna. Jeśli sama sól nie działa, można wzmocnić jej siłę poprzez dodanie sody oczyszczonej.
Wtedy należy zmieszać sól i sodę w równych proporcjach, a do wody dolać także szklankę octu spirytusowego. Taka mieszanka pieni się i buzuje, przez co uwolniony dwutlenek węgla dodatkowo przenika przez zatkaną masę, spulchnia ją i ułatwia jej usunięcie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kobieta.gazeta.pl