Sos śmietanowy do pulpetów. Niezawodny przepis
Sos śmietanowy do pulpetów to smaczny, lekki, kremowy sos, dzięki któremu pulpety smakują wyśmienicie. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj również ulubioną zieleninę- natkę pietruszki lub koperek, a będzie przepysznie. Poznaj niezawodny przepis na sos śmietanowy do pulpetów.
Pulpety to danie, które wszyscy doskonale znamy. Delikatne, aromatyczne kuleczki z mięsa mielonego, doprawionego czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi rozpływają się w ustach. Pulpety najlepiej smakują z sosem: śmietanowym, kurkowym , koperkowym i pomidorowym.
Sos śmietanowy to bardzo prosty sos, który dzięki przyprawom i zieleninie ma złożony smak. Sos jest gęsty, kremowy i jest pysznym wykończeniem całego obiadu- podaj pulpety z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i całość polej sosem, a wszyscy będą zachwyceni.
Przed wlaniem śmietany do garnka, zahartuj ją z mąką i odrobiną zimnej wody. W ten sposób unikniesz zważenia lub powstania grudek, które wyglądają nieestetycznie i psują smak sosu. Do sosu śmietanowego dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, wyjdzie pysznie.
Pulpety zrobisz nie tylko z wieprzowiny lub indyka- tu poznasz przepis na pyszne pulpety wołowe , są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku.
Przepis na sos śmietanowy do pulpetów
Składniki:
-
700 ml wody
-
5 łyżek śmietany do sosów 18%
-
natka pietruszki lub koperek
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
sól, pieprz
-
łyżka mąki pszennej
Jak zrobić sos śmietanowy do pulpetów?
Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną zimnej wody. Trzy szklanki wody zagotuj z posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych Do garnka wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos, dopraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polej nim przygotowane wcześniej pulpety, smacznego.