Prosty sposób na pulpety wołowe
Pulpety wołowe na obiad to świetny pomysł na aromatyczne danie. Pulpety podaj z sosem śmietanowo- koperkowym lub pomidorowym, a błyskawicznie znikną z talerzy. Wołowe pulpeciki są świetnie doprawione, delikatne i bardzo soczyste. Sprawdź, jak zrobić pulpety wołowe z aromatycznym sosem.
Pulpety wołowe to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pulpecików z mięsa mielonego wieprzowego, wołowina jest bardziej aromatyczna i soczysta, a odpowiednio wyrobiona i doprawiona jest miękka i pełna smaku.
Do pulpetów przygotuj sos śmietanowo- koperkowy lub pomidorowy, każdy z nich ma wyjątkowy smak i dobrze łączy się z delikatną i soczystą wołowiną. Pulpeciki w sosie podaj z ziemniakami tłuczonymi lub kaszą i ogórkiem kiszonym, tak smakują najlepiej.
Szukasz pomysłu na obiad z wołowiną? Tu poznasz przepis na bitki wołowe w sosie własnym, bitki to prawdziwa uczta dla każdego smakosza.
Przepis na pulpety wołowe
Składniki na 4 porcje:
500 g mięsa mielonego wołowego
czerstwa kajzerka
jajko
pęczek natki pietruszki
płaska łyżeczka soli
pieprz
mleko
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
olej roślinny do smażenia
2 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić pulpety wołowe?
Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw na chwilę, żeby zmiękła. Zetrzyj na tarce cebulę i czosnek, posiekaj drobno pietruszkę. Mięso mielone przełóż do miski, wlej odrobinę wody i wyrabiaj ręcznie, żeby dodatkowo je zmiękczyć i wprowadź powietrze.
Kajzerkę odciśnij z mleka, przełóż do mięsa, dodaj sól, pieprz, jajko, posiekaną natkę pietruszki, czosnek i cebulkę, całość dokładnie wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Z masy uformuj małe pulpety, następnie obtocz je w mące pszennej i obsmaż na złoty kolor, następnie wlej wodę, przykryj patelnię i duś na najmniejszym ogniu do miękkości. Podaj z ulubionym sosem.