Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na pulpety wołowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.02.2022 01:00

Prosty sposób na pulpety wołowe

Pulpety wołowe
canva/fascinadora

Pulpety wołowe na obiad to świetny pomysł na aromatyczne danie. Pulpety podaj z sosem śmietanowo- koperkowym lub pomidorowym, a błyskawicznie znikną z talerzy. Wołowe pulpeciki są świetnie doprawione, delikatne i bardzo soczyste. Sprawdź, jak zrobić pulpety wołowe z aromatycznym sosem.

Pulpety wołowe to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pulpecików z mięsa mielonego wieprzowego, wołowina jest bardziej aromatyczna i soczysta, a odpowiednio wyrobiona i doprawiona jest miękka i pełna smaku.

Do pulpetów przygotuj sos śmietanowo- koperkowy lub pomidorowy, każdy z nich ma wyjątkowy smak i dobrze łączy się z delikatną i soczystą wołowiną. Pulpeciki w sosie podaj z ziemniakami tłuczonymi lub kaszą i ogórkiem kiszonym, tak smakują najlepiej.

Szukasz pomysłu na obiad z wołowiną? Tu poznasz przepis na bitki wołowe w sosie własnym, bitki to prawdziwa uczta dla każdego smakosza.

Przepis na pulpety wołowe

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • czerstwa kajzerka

  • jajko

  • pęczek natki pietruszki

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

  • mleko

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • olej roślinny do smażenia

  • 2 łyżki mąki pszennej

Jak zrobić pulpety wołowe?

Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw na chwilę, żeby zmiękła. Zetrzyj na tarce cebulę i czosnek, posiekaj drobno pietruszkę. Mięso mielone przełóż do miski, wlej odrobinę wody i wyrabiaj ręcznie, żeby dodatkowo je zmiękczyć i wprowadź powietrze.

Kajzerkę odciśnij z mleka, przełóż do mięsa, dodaj sól, pieprz, jajko, posiekaną natkę pietruszki, czosnek i cebulkę, całość dokładnie wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Surowe pulpety wołowe

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Z masy uformuj małe pulpety, następnie obtocz je w mące pszennej i obsmaż na złoty kolor, następnie wlej wodę, przykryj patelnię i duś na najmniejszym ogniu do miękkości. Podaj z ulubionym sosem.

Tagi: Obiad Danie Jajka