Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne na obiad pulpety wieprzowe w sosie koperkowym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.02.2022 01:00

Idealne na obiad pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym
canva/papkin

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Pulpeciki gotowane w aromatycznym sosie warzywnym z koperkiem są delikatne, miękkie i aż rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na tradycyjne pulpety wieprzowe w sosie koperkowym.

Pulpety w sosie koperkowym to jedno z podstawowych dań polskiej, domowej kuchni. Wszyscy znamy je już z czasów dzieciństwa, kiedy były przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Delikatne, puszyste i miękkie kuleczki mięsne polane sosem koperkowym to jedno z najlepszych domowych potraw.

Sekretem idealnych pulpetów jest ich gotowanie w sosie przed dodaniem do niego śmietany i mąki, dzięki czemu mięso ugotuje się bez ryzyka przypalenia. Pulpety koniecznie obsmaż przed gotowaniem, aby wieprzowina była zwarta i nie rozleciała się w sosie.

Pulpety uwielbiam w tradycyjnej wersji, z ziemniakami tłuczonymi lub puree i ogórkami kiszonymi. Pulpety świetnie smakują również z kromką świeżego pieczywa.

Pulpety przygotujesz w nieco innym stylu- tu poznasz przepis na rybne pulpety z dodatkiem suszonych pomidorów, są idealne na obiad i kolację.

Przepis na pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Składniki na około 10 pulpetów:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • cebula

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • łyżeczka soli

  • pieprz

  • olej do smażenia

  • bułka tarta do obtoczenia pulpetów

Składniki na sos koperkowy:

  • duża marchew

  • cebula

  • duży pęczek koperku

  • pół kostki rosołowej drobiowej

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • łyżeczka mąki pszennej

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

Przygotuj pulpety: mięso mielone przełóż do miski, dodaj startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyrób, następnie uformuj małe pulpety.

Pulpety smaż przez chwilę na oleju, aż zmienią kolor, odstaw. Przygotuj sos: marchew i cebulę zetrzyj na tarce. Na dużej, głębokiej patelni rozpuść masło, następnie zeszklij starte warzywa. Na patelnię wlej 2 szklanki wody, dodaj posiekany koperek, kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

Pęczek koperku na desce

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Na patelnię włóż pulpety, w razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody, duś pod przykryciem przez 20 minut na wolnym ogniu, aby mięso ugotowało się w sosie. Po tym czasie pulpety wyjmij z patelni, do sosu wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem do smaku, następnie zagęść mąką.

Tagi: Obiad pulpety Sos