Smakosze.pl Przepisy Słodki i przepyszny sos truskawkowy do pyz
canva/Piotr Krzeslak

Słodki i przepyszny sos truskawkowy do pyz

27 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos truskawkowy do pyz to pyszny, owocowy sos z dodatkiem wanilii i jogurtu naturalnego. Sos jest słodki, orzeźwiający i kremowy jednocześnie, jest przepyszny. Polej nim pyzy, a obiad ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na sos truskawkowy do pyz, dzieci i dorośli go uwielbiają.

Druga połowa czerwca to najlepszy czas w roku, wtedy też możemy cieszyć się najlepszymi, polnymi owocami, czyli truskawkami. Sezon na truskawki jest niestety krótki, dlatego też wykorzystaj go jak najlepiej i przygotuj z owocami pyszne dania i desery dla całej rodziny.

Sos do pyz ziemniaczanych jest przepysznym uzupełnieniem dania. Delikatne kluseczki oblane owocowo- jogurtowym sosem z wyczuwalną nutą wanilii to jedno z moich ulubionych, letnich obiadów. Kochają je wszyscy, niezależnie od wieku.

Sos truskawkowy wykorzystasz również do pierogów na słodko, pampuchów, czyli klusek na parze , knedli, polejesz nim ryż i makaron. Sos ma tak świetny smak, że będziesz musiał pilnować, aby nikt nie podjadał przed obiadem.

Z truskawek przygotujesz również wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietaną . Ciasto to absolutny hit wakacyjny, który gości na moim stole w każdy weekend, kiedy tylko jest sezon na najlepsze owoce świata.

Przepis na sos truskawkowy do pyz

Składniki:

  • 400 g świeżych lub mrożonych truskawek

  • 2 łyżki cukru pudru

  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

  • 120 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej

Jak zrobić sos truskawkowy do pyz?

Truskawki mrożone rozmroź w temperaturze pokojowej, ze świeżych oderwij szypułki. 3/4 owoców pokrój w kostkę, przełóż do garnka, wsyp cukier puder, cukier z wanilią i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż cukry się rozpuszczą, a truskawki podgrzeją.

Świeże truskawki w misce

Źródło zdjęcia: canva/xamtiw Do owoców dodaj jogurt naturalny i zblenduj na gładki, gęsty sos. Resztę truskawek pokrój w plastry, dodaj do sosu i wymieszaj łyżką.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy