Słodki i przepyszny sos truskawkowy do pyz
Sos truskawkowy do pyz to pyszny, owocowy sos z dodatkiem wanilii i jogurtu naturalnego. Sos jest słodki, orzeźwiający i kremowy jednocześnie, jest przepyszny. Polej nim pyzy, a obiad ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na sos truskawkowy do pyz, dzieci i dorośli go uwielbiają.
Druga połowa czerwca to najlepszy czas w roku, wtedy też możemy cieszyć się najlepszymi, polnymi owocami, czyli truskawkami. Sezon na truskawki jest niestety krótki, dlatego też wykorzystaj go jak najlepiej i przygotuj z owocami pyszne dania i desery dla całej rodziny.
Sos do pyz ziemniaczanych jest przepysznym uzupełnieniem dania. Delikatne kluseczki oblane owocowo- jogurtowym sosem z wyczuwalną nutą wanilii to jedno z moich ulubionych, letnich obiadów. Kochają je wszyscy, niezależnie od wieku.
Sos truskawkowy wykorzystasz również do pierogów na słodko, pampuchów, czyli klusek na parze , knedli, polejesz nim ryż i makaron. Sos ma tak świetny smak, że będziesz musiał pilnować, aby nikt nie podjadał przed obiadem.
Z truskawek przygotujesz również wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietaną . Ciasto to absolutny hit wakacyjny, który gości na moim stole w każdy weekend, kiedy tylko jest sezon na najlepsze owoce świata.
Przepis na sos truskawkowy do pyz
Składniki:
-
400 g świeżych lub mrożonych truskawek
-
2 łyżki cukru pudru
-
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
-
120 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
Jak zrobić sos truskawkowy do pyz?
Truskawki mrożone rozmroź w temperaturze pokojowej, ze świeżych oderwij szypułki. 3/4 owoców pokrój w kostkę, przełóż do garnka, wsyp cukier puder, cukier z wanilią i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż cukry się rozpuszczą, a truskawki podgrzeją.
Źródło zdjęcia: canva/xamtiw Do owoców dodaj jogurt naturalny i zblenduj na gładki, gęsty sos. Resztę truskawek pokrój w plastry, dodaj do sosu i wymieszaj łyżką.