Smakosze.pl Przepisy Śp. Ojciec Grande tak robił placki ziemniaczane, że nigdy nie ciemniały. Jego sekretny przepis trafił do sieci
canva/bhofack2

Śp. Ojciec Grande tak robił placki ziemniaczane, że nigdy nie ciemniały. Jego sekretny przepis trafił do sieci

12 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane są wyśmienitym pomysłem na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Przygotuj je według przepisu Ojca Grande, a błyskawicznie znikną z talerzy. Placki są bowiem chrupiące, pełne smaku i nie ciemnieją. Wszystko za sprawą dodatku odrobiny mleka.

Tarte ziemniaki błyskawicznie ciemnieją, przez co placki ziemniaczane również nabierają ciemnego koloru. Ojciec Grande znalazł na to skuteczny sposób — do placków dodawał niewielką ilość mleka. Placki ziemniaczane według jego przepisu dosłownie rozpływają się w ustach.

Placki ziemniaczane możemy podać na wiele sposobów. Niektórzy lubią placki z cukrem, inni z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Do placków możemy przygotować również sos węgierski z mięsa i warzyw, sos kurkowy, pieczarkowy lub z grzybów leśnych. Każda wersja będzie smakować wyśmienicie.

Sekretem najsmaczniejszych placków jest odpowiednia odmiana ziemniaków. Ziemniaki nie mogą być ani zbyt wodniste, ani zbyt mączyste. Najlepiej sprawdzą się tradycyjne odmiany, np. Irga, Irys. Ziemniaki po starciu należy dobrze odsączyć z nadmiaru soku. Uważajmy jednak, żeby nie wylać również skrobi, która jest niezbędna w plackach i odpowiada za ich chrupkość.

Placki ziemniaczane z przepisu Ojca Grande

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 0,5 szklanki mleka

  • 3-4 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • 2 cebule

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić chrupiące, jasne placki ziemniaczane?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odstaw i odciśnij z nadmiaru płynu (skrobię na dnie miski zostaw). Zetrzyj również cebulę, jajka wymieszaj z mlekiem. Do odsączonych ziemniaków dodaj jajka z mlekiem, cebulę. Następnie wsyp sól, pieprz, mąkę i całość dokładnie wymieszaj.

Masę kładź łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Placki smaż po kilka minut z każdej strony. Podawaj np. z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Doskonałym dodatkiem będzie również sos węgierski i sos pieczarkowy .

Placek z gulaszem węgierskim
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy