Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domową wędlinę dojrzewającą? Rarytas bez przepłacania
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 13.09.2022 11:49

Jak zrobić domową wędlinę dojrzewającą? Rarytas bez przepłacania

domowa wędlina
Canva /Stefan Ionita's Images

Kiedy słyszymy określenie "suszona wędlina dojrzewająca", pierwszym skojarzeniem są specjały ze słonecznych Włoch czy Hiszpanii. Podobną wędlinę możesz jednak przyrządzić niewielkim nakładem pracy we własnym domu. Odpowiednio przygotowane mięso wystarczy natrzeć przyprawami, zawiesić do suszenia w pończosze i czekać na efekt końcowy.

Aby przygotować taką domową wędlinę, musisz uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Przygotowanie mięsa do suszenia, a następnie samo suszenie, zajmie kilka dni. W zamian otrzymasz jednak pyszna domową wędlinę, bez zbędnych dodatków i konserwantów.

Poniżej prezentujemy przepis na suszone polędwiczki wieprzowe. Jednak w ten sam sposób przygotujesz też inne kawałki mięsa. Zasada przygotowania domowej wędliny jest za każdym razem taka sama. Schab, karkówka a może polędwiczka wieprzowa? Spróbuj raz, a nie zawiedziesz się.

Przepis na domową wędlinę suszoną

  • 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 70 dag każda

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki soli kuchennej wymieszanej z 1/2 łyżki soli peklowej

  • 2 łyżki ziół prowansalskich

  • 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego

  • główka czosnku

Jak samodzielnie ususzyć domową wędlinę

Mięso na domową wędlinę dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Cały kawałek obtocz w cukrze. Przełóż do pojemnika i odstaw do lodówki na 1,5 doby. Po tym czasie odlej płyn, który zebrał się w pojemniku.

Polędwiczki ponownie umyj i osusz. Natrzyj przygotowaną mieszanką soli na domową wędlinę. Włóż ponownie do pojemnika i wstaw do lodówki na kolejne 36 godzin. Następnie mięso wyjmij, opłucz z soli i wytrzyj papierowym ręcznikiem.

W moździerzu przygotuj przyprawy do domowej wędliny. Utrzyj zioła prowansalskie, ziarenka pieprzu, a także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Natrzyj dokładnie mięso i wstaw je do lodówki, po raz kolejny na 36 godzin.

Ostatni etap to suszenie domowej wędliny. W tym celu przełóż mięso do przygotowanej, czystej pończochy. Zawieś w suchym, przewiewnym i ciepłym miejscu. Mięso na domową wędlinę powinno suszyć się przynajmniej przez 4 dni. Po tym czasie gotowe jest do jedzenia. Domową wędlinę należy kroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki.

Spróbuj też kruchego schabu pieczonego w mleku, a także soczystego, pieczonego schabu.

Canva / PingPongCat
Canva / PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: