Smakosze.pl Przepisy Sposób Ewy na domowe trufle czekoladowe. Pyszną słodycz zrobisz w kilka chwil
canva/VeselovaElena

Sposób Ewy na domowe trufle czekoladowe. Pyszną słodycz zrobisz w kilka chwil

11 września 2022

Trufle czekoladowe są znakomitym i bardzo eleganckim deserem. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne. Ewa dodaje do masy serek mascarpone, dzięki czemu wychodzą jeszcze bardziej kremowe niż kupny przysmak. Koniecznie musicie ich spróbować.

Jeżeli kochacie smak czekolady, trufle z pewnością przypadną wam do gustu. Delikatny, rozpływający się w ustach wyrób świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Ładnie zapakowany może też stanowić smakowity prezent dla bliskich. Skusicie się?

Przepis na wyborne trufle czekoladowe

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 100 g mlecznej czekolady

  • 250 g serka mascarpone

  • 40 g prażonych orzechów laskowych

  • 2 opakowania cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru i nieco esencji waniliowej

  • 2 łyżka kakao deserowego do wypieków

Jak zrobić domowe trufle czekoladowe?

Orzechy laskowe rozdrabniamy np. tłuczkiem. Czekolady siekamy i umieszczamy w większej misce. W garnku z nieprzywierającą powłoką umieszczamy serek mascarpone oraz cukier wanilinowy.

Podgrzewamy, mieszając składniki. Gdy się zagotują, przenosimy do czekolady. Mieszamy, po czym wrzucamy pokruszone orzechy. Chłodzimy, aż do delikatnego zastygnięcia czekolady.

Łyżką lub łyżeczką formujemy nieduże kulki i obtaczamy je w kakao. Odkładamy na ułożony na blasze papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego.

Wskazówka: Do przygotowania trufli czekoladowych możecie wykorzystać również inne ulubione orzechy. Zadbajcie tylko o to, by nie miały skórki, bo zazwyczaj nadaje ona goryczy. Ciekawą opcją będzie też połączenie czekolady z kandyzowanymi owocami np. skórką pomarańczową.

Po inne przysmaki z czekoladą zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy znakomity sernik Izaura . Być może skusi was tez doskonała receptura na zdrowszą, domową wersję kremu Nutella .

Trufle czekoladowe bez trudu zrobicie w domu
canva/LuluDurand

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy