Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków

Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków

kapusta faszerowana
canva/yvon52

Kapusta włoska faszerowana jest pyszną propozycją obiadową, która z powodzeniem zastąpi wam gołąbki. Przygotowanie jest nieco prostsze, a smak urzeka od pierwszego kęsa. Jeżeli szukacie urozmaicenia klasyki — ten przepis zdecydowanie wam się spodoba.

Przygotowanie gołąbków wymaga czasu. Kapustę należy podzielić na liście, a potem każdy liść należy wypełnić odpowiednią ilością farszu i starannie zawinąć. A gdyby tak pominąć ten krok i obgotowaną główkę kapusty po prostu wypełnić smakowitym nadzieniem? Będzie równie pysznie.

Przepis na znakomitą kapustę faszerowaną w pomidorowym sosie

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej

  • 50 dag mielonej wieprzowiny

  • 10 dag boczku

  • 1 większa cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 750 ml dowolnego bulionu

  • 1 duże jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami wrzątku

  • 2-3 łyżki wody

  • 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny

Składniki na sos pomidorowy:

  • 250 ml sosu pomidorowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 3/4 szklanki wywaru z gotowania kapusty

  • około 60 g serka naturalnego do kanapek

Dodatkowo potrzebne będą:

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • jałowa gaza

Jak przygotować faszerowaną kapustę włoską?

W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście i przenosimy kapustę do garnka, układając głąbem do dołu. Przykrywamy i gotujemy około 10 minut. Po wyjęciu studzimy i usuwamy głąb.

Cebulę obieramy i siekamy, a boczek kroimy w kostkę. Na patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy mięsne kawałki, a gdy nieco się zrumienią i wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na niezbyt dużym ogniu, w razie potrzeby dodając nieco oleju. Pod koniec dodajemy rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.

W dużej misce umieszczamy mięso mielone, bułkę tartą oraz jajko lub kleik z siemienia lnianego. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kapustę układamy na gazie wycięciem do góry. Wypełniamy ją mięsną masą, a następnie zawiązujemy gazę, tak aby uzyskać okrągłą główkę.

Przenosimy do garnka i wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu około 60 minut. Podajemy z sosem pomidorowym przygotowanym według poniższej instrukcji.

Przygotowanie sosu do kapusty faszerowanej

W garnku umieszczamy przecier pomidorowy i dodajemy do niego czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Składniki mieszamy i zagotowujemy, a następnie wlewamy płyn z gotowania kapusty. Gotujemy około 3 minut, po czym stopniowo łączymy sos z serkiem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Po przepisy na inne potrawy z kapusty zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. patent na fuczki, czyli placki z kiszonej wersji tego warzywa. Być może też skuszą was jarskie gołąbki z soczewicą i serem feta.

Przyrządzanie kapusty faszerowanej to nie tylko robienie gołąbków
canva/Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: oryginalnysmak