Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 10.09.2022 22:23

Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów

ciasto z galaretką
Canva / davibb

Ciasto bez pieczenia jest świetną propozycją na prosty i smaczny deser. Sprawdzi się na każdą okazję, a dzięki gładkiej i delikatnej konsystencji, zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto bez pieczenia, z pewnością nie pożałujesz.

Ciasto bez pieczenia na bazie mascarpone i galaretek możesz konfigurować wedle własnego uznania. Połącz ulubione smaki galaretek lub wybierz jeden, który najbardziej Ci pasuje. Ciasto bez pieczenia na spodzie w herbatników daje również dowolność w wyborze tych ciasteczek. Kakaowe, maślane czy oblane czekoladą- decyzja należy do Ciebie.

Przepis na banalnie proste ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • 1 duży kubek schłodzonej śmietanki 30%

  • 4 opakowania galaretki (w wybranych smakach, w galaretki tego samego wybierz na wierzch ciasta)

  • ok. 60 sztuk herbatników w wybranych wariantach

  • 5-6- łyżek cukru pudru

  • słoik ulubionego dżemu o smaku dopasowanym do wybranej galaretki (np. dżem truskawkowy do galaretki truskawkowej, itp.)

Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia

Galaretki rozpuść w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia. Jeśli robisz ciasto bez pieczenia z różnymi smakami galaretek, chłódź każdy smak w oddzielnym naczyniu. Jedną z galaretek wymieszaj z dopasowanym smakowo dżemem.

Aby przyspieszyć przygotowanie ciasta bez pieczenia, tężejące galaretki możesz wstawić do zamrażarki. Uważaj jednak, aby galaretki nie zmroziły się zbytnio. Idealną konsystencję galaretki poznasz po tym, że nabrana na łyżę nie ścieka z niej, a zaczyna się do niej przyklejać.

Formę na ciasto bez pieczenia wyłóż herbatnikami. Następie rozsmaruj na nich tężejącą galaretkę wymieszaną z dżemem. Na wierzch połóż kolejną warstwę herbatników. Przygotowany spód na ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki.

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Modyfikując jego ilość możesz dopasować słodkość ciasta bez pieczenia do swoich preferencji. Następnie dodawaj stopniowo serek mascarpone i mieszaj całość, aż składniki na krem dobrze się połączą. Do ubitej masy na ciasto bez pieczenia dodaj też kilka łyżek galaretki w wybranym pojedynczym smaku i wymieszaj ponownie.

Na przygotowany wcześniej spód do ciasta bez pieczenia wyłóż masę serową. Z wierzchu przykryj kolejną warstwą herbatników i wsadź do lodówki na 10-15 minut. Na koniec wylej na schłodzone ciasto pozostałą podwójną porcję galaretki jednakowego smaku.

Ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki. Powinno chłodzić się przez ok. 10-12 godzin, aż herbatnik zmiękną a galaretki stężeją do końca. Po tym czasie ciast gotowe jest do podania. Spróbuj ciasta bez pieczenia z malinami. Na herbatnikowym spodzie powstanie także ten pyszny deser kokosowy.

Canva / gyro
Canva / gyro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: