Smakosze.pl Przepisy Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
canva/PeteerS

Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju

5 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na mleku jest niezwykle delikatna i aksamitna. Jajka smażone bez grama tłuszczu będą idealne na lekkie śniadanie, które doda energii na cały poranek. Spróbujcie nowego sposobu przyrządzania jajecznicy, a z pewnością wam posmakuje.

Jajecznica to zawsze świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Zwykle jednak smażymy ją na maśle, oleju, czasem na domowym smalcu. Do jajek dodajemy również boczek, szynkę, pomidora, paprykę i wiele innych dodatków. Im więcej dodatków ma jajecznica, tym jest bardziej kaloryczna.

Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle nie zawiera grama tłuszczu. Jest więc o wiele lżejsza i delikatniejsza od tradycyjnej. Jest również kremowa i aksamitna. Jajecznicę na mleku przygotujemy błyskawicznie, a cała rodzina będzie zachwycona jej konsystencją i smakiem.

Do jajecznicy na mleku nie dodawajmy innych składników. Wyjątkiem są pomidorki koktajlowe, które możemy wrzucić na patelnię, kiedy jajka zaczną się ścinać. Inne dodatki wymagają podsmażenia na tłuszczu. W aksamitnej jajecznicy nie zapomnijmy o świeżym szczypiorku, to on odpowiada za doskonały smak.

Lekka i aksamitna jajecznica bez grama tłuszczu

Składniki na 2 porcje:

  • 5-6 jajek

  • 100 ml mleka

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypiorek

Jajecznica na mleku bije rekordy popularności

Szczypiorek posiekaj, jajka wbij do miski, rozmąć widelcem lub rózgą kuchenną, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj. Na patelnię wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż się zagrzeje.

Dodaj jajka i smaż, mieszając, żeby jajecznica się nie przypaliła. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj posiekany szczypiorek, wymieszaj i smaż , aż uzyskasz odpowiednią konsystencję jajecznicy. Podaj z kromką świeżego pieczywa. Smacznego.

Pomysł na równie smaczne śniadanie? Jajka sadzone w papryce i jajko zapiekane w awokado . Posiłki dostarczą Ci energii na cały dzień.

Jajecznica
canva/2Mmedia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy