Smakosze.pl Porady Sposób na przedłużenie świeżości ogórków
Luckykot, Getty Images Pro

Sposób na przedłużenie świeżości ogórków

20 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ogórki już niedługo powinny znaleźć się w diecie każdego z nas - w czasie letnich upałów, warzywo złożone w 97 procentach z wody, jest prawdziwym zbawieniem. Dodatkowym atutem jest obecność minerałów, które ułatwiają nawodnienie i uzupełniają elektrolity.

Niestety, każdy sezon na warzywa kiedyś się kończy. Wtedy można posiłkować się kiszonkami lub produktami zakonserwowanymi w occie, jednak wiele osób preferuje świeże ogórki. W takim wypadku często jedynym wyjściem jest kupowanie ogórków szklarniowych.

Jak wydłużyć świeżość ogórków?

Niestety, z uwagi na bardzo dużą zawartość wody, struktura ogórka szybko ulega degradacji i staje się miękka. Oczywiście taki produkt można bezpiecznie zjeść póki nie pojawia się na nim pleśń, lecz konsumpcja nie jest przyjemna. Dlatego warto znać prosty sposób, aby zachować je w świeżości na długo.

Będziesz potrzebować jedynie dwóch przedmiotów - ręcznika kuchennego z papieru oraz folii spożywczej bądź aluminiowej. Przed schowaniem warzyw, nie myj ich w wodzie - może ona przyspieszyć psucie, poprzez dostarczenie dużej ilości wilgoci patogenom.

Ogórek na początku zawiń szczelnie w ręcznik kuchenny tak, aby żaden fragment warzywa nie był wystawiony na widok. Następnie owiń dużą ilością folii. Teraz wystarczy jedynie włożyć tak przygotowane warzywo do lodówki lub inne bardzo chłodne i ciemne miejsce.

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy efekty picia cytrynowego napoju zaraz po przebudzeniu. W tym tekście wskazujemy która sieć sklepów jest najtańsza w Polsce.

Źródło: Balefire9, Getty Images Pro

Wartości odżywcze ogórków

Przede wszystkim są doskonałym źródłem wody. Przygotowywane na ich bazie koktajle doskonale gaszą pragnienie i nawadniają, dlatego zaleca się picie wody ogórkowej szczególnie sportowcom, którzy w krótkim czasie tracą na skutek wysiłku duże ilości płynów.

Dodatkowym atutem jest bez wątpienia niska kaloryczność - w 100 gramach znajduje się jedynie 12 kcal. Jeśli jesteś więc na diecie, bądź nie chcesz spożywać żadnych ciężkich, wysokoenergetycznych produktów, sięgnij po ogórka. Błonnik dodatkowo wspomoże trawienie i zapewni uczucie sytości na długie godziny.

Te podłużne warzywa pełne są także kukurbitacyny, czyli silnego przeciwutleniacza niwelującego działanie wolnych rodników. Zapobiegają tym samym starzeniu się skóry i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy