Smakosze.pl Przepisy Sposób na smażone ogórki kiszone w panierce z bułki tartej
canva.com/ivanmateev, Getty Images Signature

Sposób na smażone ogórki kiszone w panierce z bułki tartej

11 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ogórki najczęściej jadamy na surowo lub pod postacią kiszonek - istnieje jednak jeszcze jeden sposób. Pokrojone w plasterki kiszone ogórki doskonale smakują po usmażeniu w panierce. Takie chipsy można podać do meczu czy na imprezie z sosem.

Ogórki smażone w panierce na gorącym oleju mogą sprawiać wrażenie niełatwego zadania do wykonania, lecz prawda jest zupełnie inna. Przekąska ta jest bowiem banalnie prosta.

Jeśli chcesz, aby twoi goście poczuli jeszcze większy zachwyt, podaj je ze swoim ulubionym sosem. Jednym z najlepszych będzie sos stworzony z ketchupu i majonezu, który podkreśli smak usmażonych i chrupiących ogórków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ogórki kiszone smażone w panierce

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • kilka kiszonych ogórków

  • bułka tarta

  • olej

  • jajko

  • szklanka mleka

  • sól

  • granulowany czosnek

  • pieprz

  • słodka papryka

Zacznij od pokrojenia ogórków w dość grube plastry. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z solą, granulowanym czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką w proszku.

W kolejnej miseczce rozbełtaj jedno jajko, dodaj do niego szklankę mleka i dokładnie wymieszaj. Zanurz w mieszance plastry ogórka, a następnie panieruj je w bułce tartej z przyprawami.

Wlej olej na głęboką patelnię. Tłuszczu powinno być na tyle dużo, aby przykrył całkowicie plasterki. Wkładaj plastry na olej i smaż, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Podawaj z sosem. Smacznego.

Smażony ogórek
undefined

Źródło: canva.com/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy