Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony patent na krokiety w waflu
canva/TheMalni

Sprawdzony patent na krokiety w waflu

28 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Krokiety w swojej tradycyjnej wersji wymagają od gotującego całkiem sporo czasu oraz pracy - samo usmażenie naleśników jest długim procesem. Dlatego dla osób, które nie dysponują wolną chwilą, prezentujemy niżej recepturę na krokiety w waflu. Dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędza się znaczną ilość czasu.

Krokiety zazwyczaj pojawiają się na stołach następnego dnia po usmażeniu naleśników. Z reguły domownicy nie są w stanie przejeść ich ogromnych ilości, więc gospodynie recyklingują cienkie placki w formie krokietów.

Nie zawsze można sobie jednak pozwolić na wielogodzinne siedzenie w kuchni, gdy zawodowe obowiązki wzywają. W takim przypadku krokiety z wafli sprawdzają się idealnie. Nie trzeba ich nawet w żaden specjalistyczny sposób obrabiać - temperatura i wilgoć farszu zmiękczy je i z łatwością będzie się dało je zrolować.

Przepis na krokiety z wafli

Składniki:

  • 5 suchych wafli

  • 600 g kiszonej kapusty

  • 1 szklanka ugotowanych i posiekanych grzybów

  • 2 średnie cebule

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • 1 jajko

  • bułka tarta

Zacznij od wyciągnięcia kapusty z zalewy i przemycia jej w czystej wodzie. Dzięki temu nadmiar soli oraz kwasu zostanie wypłukany. Przełóż kapustę do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj do całkowitej miękkości. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę wrzuć na patelnie z olejem i smaż, aż nabierze delikatnie brązowego koloru. Dodaj do niej siekane grzyby oraz kapustę. Duś całość pod przykryciem przez około 5-10 minut, aż smaki dobrze się połączą. Dopraw solą oraz pieprzem.

Wafle przekrój na pół i na każdej połówce rozsmaruj ciepły farsz. Odczekaj kilka minut i zwiń je w krokiety. Jajko rozbełtaj, zamocz w nim krokiety, a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju ze wszystkich stron, aż krokiety nabiorą rumianego koloru. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o postępowaniu wszczętym przez UOKiK w sprawie wiodących dostawców jedzenia. Ten tekst zdradza przepis na pysznego zapiekanego kalafiora z sosem serowym.

Krokiety

Źródło zdjęcia: canva/Kinek00, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy