Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony patent na puszyste racuchy bez użycia drożdży
canva / PM78

Sprawdzony patent na puszyste racuchy bez użycia drożdży

3 listopada 2021

Racuchy są pysznym deserem, po który sięga wielu smakoszy. Zwykle przygotowujemy je, używając świeżych drożdży. Sprawiają one, że ciasto na patelni pięknie rośnie i staje się lekkie jak chmurka. Tym razem proponujemy wam recepturę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wystarczą dwie łyżeczki, by osiągnąć zamierzony efekt.

Delikatne placuszki z jabłkiem będą wyśmienite, gdy dodamy do nich jabłek, które nie zawierają zbyt wiele soku. Dzięki temu unikniemy rozpadania się ciasta, a proszek do pieczenia bez trudu wykona swoją pracę.

Przepis na racuchy z jabłkami bez dodatku drożdży

Składniki:

  • 2 jaja

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 spore słodkie jabłko

  • 2 łyżki cukru

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je na gładko z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie małymi porcjami, na zmianę dodajemy mąkę z proszkiem i mleko.

Cały czas mieszamy, a gdy składniki się połączą, dodajemy jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Jeśli jest bardzo soczyste, sok usuwamy — jego nadmiar może uczynić ciasto zbyt rzadkim .

Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą na racuchy przy pomocy łopatki. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy małe porcje ciasta, formując placuszki. Smażymy na złoto z obu stron, uważając, by ogień nie był zbyt duży .

Pomoże to uniknąć sytuacji, gdy racuchy z wierzchu będą gotowe, lecz pozostaną surowe w środku. Placuszki układamy na papierowym ręczniku, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubioną konfiturą, posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na wytrawne racuchy. Koniecznie spróbujcie tych pysznych placków z dodatkiem świeżych warzyw . Możecie też przygotować je z grzybami leśnymi . Obie wersję są niesamowicie pyszne.

Racuchy z jabłkami smakują naprawdę dobrze
Racuchy z jabłkami smakują naprawdę dobrze

Źródło zdjęcia: canva/Lilechka75

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy