Sprawdzony patent na puszyste racuchy bez użycia drożdży
Racuchy są pysznym deserem, po który sięga wielu smakoszy. Zwykle przygotowujemy je, używając świeżych drożdży. Sprawiają one, że ciasto na patelni pięknie rośnie i staje się lekkie jak chmurka. Tym razem proponujemy wam recepturę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wystarczą dwie łyżeczki, by osiągnąć zamierzony efekt.
Delikatne placuszki z jabłkiem będą wyśmienite, gdy dodamy do nich jabłek, które nie zawierają zbyt wiele soku. Dzięki temu unikniemy rozpadania się ciasta, a proszek do pieczenia bez trudu wykona swoją pracę.
Przepis na racuchy z jabłkami bez dodatku drożdży
Składniki:
-
2 jaja
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka mleka
-
1 spore słodkie jabłko
-
2 łyżki cukru
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je na gładko z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie małymi porcjami, na zmianę dodajemy mąkę z proszkiem i mleko.
Cały czas mieszamy, a gdy składniki się połączą, dodajemy jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Jeśli jest bardzo soczyste, sok usuwamy — jego nadmiar może uczynić ciasto zbyt rzadkim .
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą na racuchy przy pomocy łopatki. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy małe porcje ciasta, formując placuszki. Smażymy na złoto z obu stron, uważając, by ogień nie był zbyt duży .
Pomoże to uniknąć sytuacji, gdy racuchy z wierzchu będą gotowe, lecz pozostaną surowe w środku. Placuszki układamy na papierowym ręczniku, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubioną konfiturą, posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na wytrawne racuchy. Koniecznie spróbujcie tych pysznych placków z dodatkiem świeżych warzyw . Możecie też przygotować je z grzybami leśnymi . Obie wersję są niesamowicie pyszne.
Źródło zdjęcia: canva/Lilechka75
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker