Smakosze.pl
Racuchy z sosem grzybowym

canva/GreenArtPhotography

Obłędne racuchy z grzybami leśnymi

6 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Tradycyjnie racuchy przygotowywane są na słodko. Zachęcamy was jednak do przygotowania ich z dodatkiem leśnych grzybów. Jesteśmy przekonani, że wyjątkowy smak tego dania zostanie z wami na dłużej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wytrawne racuchy z grzybami

Składniki:

  • 10 kapeluszy grzybów leśnych średniej wielkości lub 500 g pieczarek

  • 2 jaja

  • 1 szklanka mąki tortowej

  • 250 g jogurtu naturalnego

  • 250 g kefiru

  • 1 cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka oleju + dodatkowo do smażenia

Przygotowanie:

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Jogurt łączymy z kefirem. Dodajemy do niego żółtka, olej oraz przyprawy i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto i je odstawiamy.

Grzyby kroimy na cienkie paski. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy do niej grzyby i podsmażamy, aż się zrumienią. Studzimy je nieco i rozdrabniamy.

Zupa dyniowa Ewy Wachowicz

Ekspresowa zupa krem z dyni od Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Ciasto umieszczamy w dużej misce. Łączymy je z cebulą i grzybami. Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy na racuchy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy przy pomocy metalowej łyżki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy małe porcje ciasta i smażymy z obu stron do uzyskania lekko złotej barwy. Gotowe racuchy odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubioną surówką.

Miłośnikom wytrawnych placków polecamy również ten przepis na placki z kukurydzy. Z pewnością zasmakują wam także te przygotowane z ogórków kiszonych. Mają wyjątkowy, intensywny smak, który spotka się z uznaniem amatorów kuchni polskiej.

Racuchy z grzybami

Racuchy z grzybami

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLACY CZĘSTO SIĘ NIMI ZAJADAJĄ. CZY TE POTRAWY NA PEWNO POCHODZĄ Z NASZEJ RODZIMEJ KUCHNI?

Pytanie 1 z 8

Leczo pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz i Romana Chojnacka

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >