Sprawdzony przepis na smażoną rybę w panierce
Ryba w panierce podczas smażenia wydziela charakterystyczny zapach, który często można poczuć na klatkach schodowych w polskich blokach. Jeśli chcesz smażyć ją w najlepszy sposób, sprawdź poniższy przepis. Przy jego pomocy zrobisz soczystą i delikatną rybę w chrupiącej panierce.
Ryba w panierce z bułki tartej nie jest żadnym odkryciem roku, w końcu danie to jest bardzo powszechne i popularne. Jednak połączenie doskonałego smaku z chrupkością sprawia, że ciężko się od tego oderwać.
Ważną zasadą jest zrezygnowanie z rozmrażania filetów rybnych w ciepłej wodzie lub mikrofalówce. Takie szybkie zmiany temperatury negatywnie wpływają na strukturę mięsa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na rybę w panierce
Składniki:
-
500 g filetu z dorsza
-
2 jajka
-
mąka pszenna
-
bułka tarta
-
sól
-
pieprz
-
olej
Zacznij od rozmrożenia filetów . Wyjmij je na talerz i odstaw na blat, aż będą całkowicie miękkie. Osusz je ręcznikiem papierowym i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Na trzech różnych talerzach umieść mąkę, bułkę tartą oraz jajka. Jajka rozbełtaj z solą i pieprzem. Obtocz rybę po kolei w mące, jajku oraz bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego panierowanie filety. Smaż je, aż panierka stanie się złota. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby mięso odciekło z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/IgorDutina, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kulinarnapolska