Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony sposób na domową przyprawę Maggi w płynie. Pokocha ją cała rodzina
canva/Gheorhge, Getty Images

Sprawdzony sposób na domową przyprawę Maggi w płynie. Pokocha ją cała rodzina

6 lipca 2022

Maggi jest dobrze znanym dodatkiem do zup. Niestety jest on bogaty we wzmacniacze smaku, których obecność w potrawach wcale nie jest wymagana. Jeśli macie pod ręką nieco lubczyku, sos sojowy i kilka innych popularnych przypraw, pyszną płynną doprawę do dań bez problemu przygotujecie w domu. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Domowe maggi będzie zdecydowanie smaczniejsze, a przede wszystkim zdrowsze od kupionego w sklepie. W przeciwieństwie do gotowców nie będzie bowiem zawierało wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian monosodowy czy 5′-rybonukleotyd disodowy. Będzie też zawierało mniej soli, której nadmiar w diecie jest niepożądany.

Czym jest Maggi i dlaczego lepiej zastąpić je domowym odpowiednikiem?

Popularny dodatek do zup zawiera niestety sporo budzących wątpliwości co do zasadności ich spożycia substancji. O ile szkodliwości spożywania dużych ilości soli jesteśmy świadomi, zagrożenia związane z sięganiem po pozostałe dodatki nie wszystkim mogą być znane.

Glutaminian monosodowy , często oznaczany jako E 621, ma za zadanie wzmacniać smak i zapach potraw. Niestety może też przy okazji wywoływać pokrzywki, reakcje alergiczne i migrenę.

Drugim, równie częstym składnikiem Maggi jest 5′-rybonukleotyd disodowy (E 635). Podobnie jak poprzednik jest wzmacniaczem smaku i zapachu. Konsekwencjami nadmiernego spożycia tej substancji mogą być astma, wysypka czy nadpobudliwość.

Ponadto popularny płynny dodatek do rosołu nierzadko jest obficie posłodzony czystą glukozą i wzbogacony o sztuczne aromaty mające uatrakcyjnić smak. Tylko czy na pewno jest to konieczne, jeśli korzystamy z dobrej jakości składników? Zachęcamy do przygotowania zamiennika — zdrowszego i naszym zdaniem smaczniejszego .

Przepis na domową wersję przyprawy Maggi

Składniki:

  • 1 szklanka wody

  • 100 g liści lubczyku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 3 płaskie łyżeczki soli

  • pół łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Liście lubczyku myjemy. Wkładamy je do niewielkiego garnka i zalewamy wodą. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 do 30 minut. Wyłączamy grzanie, a następnie wsypujemy sól oraz cukier.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie odcedzamy płyn i łączymy go z sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Przelewamy go do szczelnej butelki lub słoika. Przechowujemy w lodówce.

Taka mikstura będzie idealna do przyprawienia bezmięsnego rosołu . Możecie też wykorzystać ją jako dodatek smakowy do gotowanego makaronu , który planujecie podać z warzywami z grilla, czy jako bazę do przyrządzenia aromatycznego risotto.

Domowe Maggi świetnie sprawdzi się jako dodatek do rosołu
Domowe Maggi świetnie sprawdzi się jako dodatek do rosołu

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: julitabator

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy