Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybki sos do mięsa, kopytek i makaronów. W roli głównej - rosół na wielu mięsach
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.07.2022 18:57

Szybki sos do mięsa, kopytek i makaronów. W roli głównej - rosół na wielu mięsach

klopsy z sosem
canva/Drbouz, Getty Images Signature

Zobaczcie, jak zrobić szybki sos do pieczonego mięsa, kopytek i makaronów. W roli głównej wystąpi rosół na wielu mięsach, który nada sosowi smaku i aromatu. Wystarczy go tylko zagęścić i doprawić, a zamieni się w pyszny dodatek do wielu dań obiadowych.

Chcesz podać na obiad mięso gotowane lub pieczone, ale nie masz pomysłu na sos, który będzie dopełnieniem całości? A może podajesz makaron lub kopytka do obiadu, ale nie wiesz czym je polać, by były smaczniejsze? Mamy dla ciebie proste i szybkie rozwiązanie. Jeśli masz trochę rosołu, możesz na jego bazie przygotować sos. Będzie pasował do wielu potraw.

Jak szybko zrobić sos do mięs, kopytek i makaronów?

Składniki:

  • 1 szklanka esencjonalnego rosołu, najlepiej ugotowanego na kilku rodzajach mięs

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

Przygotowanie szybkiego sosu do dań obiadowych

Rosół zagotuj. Do kubka wlej pół szklanki zimnej wody. Dodaj do niej mąkę, dokładnie rozmieszaj przy użyciu rózgi lub widelca.

Wodę z mąką zahartuj odrobiną gorącego rosołu, a potem wlej do rondelka z gorącym rosołem. Wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.

Sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj go do mięs, różnego rodzaju klusek, gotowanych ziemniaków

Jak odmienić smak błyskawicznego sosu?

Jeśli chcesz odmienić smak sosu przygotowanego na bazie rosołu, możesz to zrobić na kilka sposobów. Do rosołu możesz dodać np. kieliszek wytrawnego lub półwytrawnego wina. Możesz użyć wina białego lub czerwonego — zależy, do czego chcesz podać sos. Do wołowiny będzie pasował sos na bazie czerwonego wina. Pogotuj całość 1-2 minuty, a potem zagęść.

Do zagęszczonego już sosu warto też dodać trochę suszonych lub świeżych, posiekanych ziół. W zależności od upodobań smakowych możesz sięgnąć po bazylię, majeranek, tymianek, rozmaryn.

Smak i kolor sosu odmieni też szczypta dodanej kurkumy, curry czy mielonej papryki. Warto też dodać do niego kilka kropel maggi, octu balsamicznego czy sosu sojowego.

Po więcej inspiracji na szybkie sosy zapraszamy do naszego serwisu. Sprawdź, jak przygotować sos kurkowo-śmietanowy, a także, jak zrobić sos musztardowo-chrzanowy do mięs.

makaron z sosem
canva/Burak Sür

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku