Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce
Rozpoznajesz to drzewo? Jak najbardziej jest nim mirabelka. Ma żółte lub fioletowe śliwki o intensywnym smaku, ale z tego drzewka można wykorzystać nie tylko owoce. Poznajcie intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Przygotujemy z nich niezwykłą, domową herbatkę.
Mirabelka to śliwka bardzo niezwykła. Wyróżnia się drobnymi, niezwykle aromatycznymi owocami. Rośnie w starych ogrodach, ale też na poboczach, bezdrożach, w parkach. Mimo że często nikt o nią nie dba, co roku rodzi mnóstwo smacznych owoców, w których nigdy nie ujrzysz robaka.
W sumie nie znajduje tak wielu amatorów, jak węgierka czy renkloda. Mało osób docenia jej smak i aromat. Jednak doskonale smakuje jedzona na przekąskę, a także w postaci dżemów, kompotów, sosów i nalewek. Dziś jednak zajmiemy się tą częścią mirabelkowego drzewa, na którą pewnie zupełnie nie zwróciliście uwagi. Sięgniemy po liście mirabelki, z których przygotujemy herbatkę.
Jak zrobić herbatkę z liści mirabelki?
Na herbatkę przeznaczcie tylko zdrowe liście z mirabelkowego drzewa. Zerwijcie ich sporo, bo po wysuszeniu mocno się kurczą. Oderwijcie je od gałązek i pozostawcie na jakiś czas, by zwiędły.
Po tym czasie poddajcie liście ugniataniu i rolowaniu w dłoniach, po to, by naruszyć ich strukturę komórkową i pozwolić na wydobycie się z nich aromatu.
Wymiętolone liście mirabelki włóżcie do słoja, zakręćcie i wstawcie do piekarnika o temperaturze 40-50 st. C. Podgrzewajcie je tak długo, aż zmienią kolor z zielonego na brązowawy. Przy okazji zmieni się też zapach liści.
Sfermentowane liście wysypcie na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. I wstawcie je do piekarnika o temperaturze ok. 45 st. C z włączonym termoobiegiem. Suszcie je do momentu, aż będą zupełnie suche. Co jakiś czas trzeba je przemieszać dłonią.
Herbatka z liści mirabelki — informacje
Po zaparzeniu tak przygotowanych liści mirabelki otrzymacie herbatkę o charakterystycznym, mirabelkowym smaku, z cytrusową nutą. Ma jasny, słomkowy kolor i stanowi doskonałą odmianę od tradycyjnej herbaty czarnej, czy zielonej. Parametry suszenia liści mirabelki, a więc czas i temperatura, mają wpływ na ich smak i aromat, a także na walory zaparzonej już herbatki. Możecie je lekko zmieniać i zapisywać, po to, by w przyszłości móc odtworzyć waszym zdaniem najsmaczniejszą wersję. W naszym serwisie znajdziesz też informacje, w jaki sposób wykorzystać w kuchni liście chrzanu, a także, co można zrobić z liści rzodkiewki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa pokazał jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla. Sekretem jest marynata
Najlepszy przepis na sałatkę szopską. Jej sekretem jest wyjątkowy składnik
Poznaliśmy przepis na śląski rosół weselny. Absolutny hit, sekret tkwi w prostocie
Źródło: smaker