Smakosze.pl
domowy makaron

canva/Iwona Wozniak

Jak zrobić domowy makaron?

5 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 5 Października 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Domowy makaron nie ma sobie równych. Możesz kupić najlepszy i najdroższy, a i tak ten zrobiony własnoręcznie będzie najsmaczniejszy. Zobacz jak zrobić domowy makaron i wykorzystaj go do rosołu albo podaj z ulubionym sosem.

Kiedyś robienie domowego makaronu było na porządku dziennym. W sklepach trudno było kupić gotowy, więc nie mając wyboru, trzeba było znaleźć trochę czasu na zrobienie domowego. Kiedy w sklepach pojawił się makaron w różnych kształtach i kolorach wybraliśmy wygodę. Jednak warto przypomnieć sobie, jak smakuje taki prawdziwy, domowy makaron.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić domowy makaron?

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej

  • 4 żółtka

  • 4 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • sól

Projekt bez tytułu - 2021-10-05T193757.163

Sałatka z kiszonych ogórków z obłędnym słodkim sosem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie domowego makaronu

Mąkę wysyp na stolnicę formując z niej stożek. W środku stożka zrób wgłębienie, dodaj olej i 2 łyżeczki soli.

Żółtka wymieszaj z jajkami, dodaj do mąki, wymieszaj łyżką, a potem wyrób ciasto. Wyrabiaj je do czasu, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw na 30 minut.

Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, podsypując go mąką. Placki ciasta rozłóż na ściereczkach i pozwól im przeschnąć.

Po tym czasie przystąp do krojenia makaronu tak, jak potrzebujesz. Jeśli chcesz zrobić krajankę do rosołu, placki ciasta pokrój w pasy o szerokości ok. 6 cm i ułóż je na sobie. Potem krój je w cienkie paski zaczynając od węższego boku.

Jeśli chcesz przygotować wstążki, każdy placek makaronu przekrój na połowę. Każdą połówkę zroluj, a potem pokrój w cieńsze lub szersze paski.

Pokrojony makaron rozsyp na stolnicy, by się nie posklejał. Zagotuj dużą ilość wody, posól ją, wrzuć makaron i gotuj go do czasu, aż wypłynie na powierzchnię. Wylej na durszlak, przelej zimną wodą. Podawaj do rosołu, zupy pomidorowej czy z sosem.

Jeśli szukasz inspiracji na sosy do makaronu zapraszamy na nasze strony. Znajdziesz tam np. przepis na makaron z sosem grzybowym, a także na makaron z kurczakiem, cukinią i sosem alfredo.

ciasto na makaron

ciasto na makaron

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLACY CZĘSTO SIĘ NIMI ZAJADAJĄ. CZY TE POTRAWY NA PEWNO POCHODZĄ Z NASZEJ RODZIMEJ KUCHNI?

Pytanie 1 z 8

Leczo pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >