Jak zrobić domowy makaron?
Domowy makaron nie ma sobie równych. Możesz kupić najlepszy i najdroższy, a i tak ten zrobiony własnoręcznie będzie najsmaczniejszy. Zobacz jak zrobić domowy makaron i wykorzystaj go do rosołu albo podaj z ulubionym sosem.
Kiedyś robienie domowego makaronu było na porządku dziennym. W sklepach trudno było kupić gotowy, więc nie mając wyboru, trzeba było znaleźć trochę czasu na zrobienie domowego. Kiedy w sklepach pojawił się makaron w różnych kształtach i kolorach wybraliśmy wygodę. Jednak warto przypomnieć sobie, jak smakuje taki prawdziwy, domowy makaron.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić domowy makaron?
Składniki:
400 g mąki pszennej
4 żółtka
4 jajka
2 łyżki oleju
sól
Przygotowanie domowego makaronu
Mąkę wysyp na stolnicę formując z niej stożek. W środku stożka zrób wgłębienie, dodaj olej i 2 łyżeczki soli.
Żółtka wymieszaj z jajkami, dodaj do mąki, wymieszaj łyżką, a potem wyrób ciasto. Wyrabiaj je do czasu, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw na 30 minut.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, podsypując go mąką. Placki ciasta rozłóż na ściereczkach i pozwól im przeschnąć.
Po tym czasie przystąp do krojenia makaronu tak, jak potrzebujesz. Jeśli chcesz zrobić krajankę do rosołu, placki ciasta pokrój w pasy o szerokości ok. 6 cm i ułóż je na sobie. Potem krój je w cienkie paski zaczynając od węższego boku.
Jeśli chcesz przygotować wstążki, każdy placek makaronu przekrój na połowę. Każdą połówkę zroluj, a potem pokrój w cieńsze lub szersze paski.
Pokrojony makaron rozsyp na stolnicy, by się nie posklejał. Zagotuj dużą ilość wody, posól ją, wrzuć makaron i gotuj go do czasu, aż wypłynie na powierzchnię. Wylej na durszlak, przelej zimną wodą. Podawaj do rosołu, zupy pomidorowej czy z sosem.
Jeśli szukasz inspiracji na sosy do makaronu zapraszamy na nasze strony. Znajdziesz tam np. przepis na makaron z sosem grzybowym, a także na makaron z kurczakiem, cukinią i sosem alfredo.
Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku