Sprytny patent na sernik bez pieczenia
Z przygotowaniem tego sernika poradzi sobie naprawdę każdy, a jego smak będzie podobny tradycyjnego wypieku. Wypróbujcie recepturę na sernik gotowany i przekonajcie się sami, jak pysznie może on smakować bez pieczenia.
Prezentowaliśmy wam już wcześniej pyszne desery bez pieczenia. Snikers i 3 bit skradły już serca wielu smakoszy. Dziś przestawiamy ciasto, które jest jeszcze prostsze , a równie pyszne, jeśli nie smaczniejsze. Przygotujecie je w garnku.
Przepis na sernik bez pieczenia
Składniki na spód ciasta:
-
100 g rozpuszczonego masła
-
150 g masła orzechowego
-
300 g herbatników
Składniki na masę serową:
-
4 jaja
-
1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka
-
200 g masła
-
1/3 szklanki mleka
-
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
-
1/2 szklanki cukru pudru
Na wierzch:
-
200 g kajmaku z puszki
-
50-100 g orzeszków ziemnych lub innych ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy w rondelku i łączymy herbatnikami oraz z masłem orzechowym. Całość mieszamy, aż powstaną jednolite okruchy. Wykładamy nimi dno tortownicy o średnicy 24-26 cm.
Kostkę masła wkładamy do dużego, najlepiej nieprzywierającego garnka i podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz twaróg. Energicznie mieszamy, aż do połączenia się składników.
Następnie wbijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy . W mleku rozpuszczamy budynie. Masę twarogową podgrzewamy na średnim ogniu – tym razem ciągle ją mieszając drewnianą łyżką. Gdy będzie ciepła – wlewamy do niej dobrze rozmieszane proszki budyniowe .
Całość cały czas mieszamy – masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Gdy na jej powierzchni pojawią się bąble, garnek zdejmujemy z ognia, a jego z awartość wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Zostawiamy do przestygnięcia.
Na lekko ciepłym serniku rozsmarowujemy kajmak i posypujemy go orzeszkami. Możemy je uprzednio podprażyć na suchej patelni. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poezja-smaku