Smakosze.pl Przepisy Sprytny patent na sernik bez pieczenia
canva/pixelshot

Sprytny patent na sernik bez pieczenia

21 października 2021

Z przygotowaniem tego sernika poradzi sobie naprawdę każdy, a jego smak będzie podobny tradycyjnego wypieku. Wypróbujcie recepturę na sernik gotowany i przekonajcie się sami, jak pysznie może on smakować bez pieczenia.

Prezentowaliśmy wam już wcześniej pyszne desery bez pieczenia. Snikers i 3 bit skradły już serca wielu smakoszy. Dziś przestawiamy ciasto, które jest jeszcze prostsze , a równie pyszne, jeśli nie smaczniejsze. Przygotujecie je w garnku.

Przepis na sernik bez pieczenia

Składniki na spód ciasta:

  • 100 g rozpuszczonego masła

  • 150 g masła orzechowego

  • 300 g herbatników

Składniki na masę serową:

  • 4 jaja

  • 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka

  • 200 g masła

  • 1/3 szklanki mleka

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)

  • 1/2 szklanki cukru pudru

Na wierzch:

  • 200 g kajmaku z puszki

  • 50-100 g orzeszków ziemnych lub innych ulubionych orzechów

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy w rondelku i łączymy herbatnikami oraz z masłem orzechowym. Całość mieszamy, aż powstaną jednolite okruchy. Wykładamy nimi dno tortownicy o średnicy 24-26 cm.

Kostkę masła wkładamy do dużego, najlepiej nieprzywierającego garnka i podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz twaróg. Energicznie mieszamy, aż do połączenia się składników.

Następnie wbijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy . W mleku rozpuszczamy budynie. Masę twarogową podgrzewamy na średnim ogniu – tym razem ciągle ją mieszając drewnianą łyżką. Gdy będzie ciepła – wlewamy do niej dobrze rozmieszane proszki budyniowe .

Całość cały czas mieszamy – masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Gdy na jej powierzchni pojawią się bąble, garnek zdejmujemy z ognia, a jego z awartość wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Zostawiamy do przestygnięcia.

Na lekko ciepłym serniku rozsmarowujemy kajmak i posypujemy go orzeszkami. Możemy je uprzednio podprażyć na suchej patelni. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Herbatniki
Herbatniki

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy