Smakosze.pl Porady Sprytny sposób na nieprzyjemne zapachy w lodówce
canva/Eshma, Getty Images

Sprytny sposób na nieprzyjemne zapachy w lodówce

4 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Lodówka z czasem użytkowania potrafi zapełnić się nieprzyjemnymi zapachami z żywności. Aby się ich, pozbyć wystarczy wykorzystać kilka domowych trików. Jednym z nich jest włożenie przekrojonego na pół ziemniaka, który wchłonie ewentualne przykre aromaty.

Lodówka łatwo ulega wszelakim zabrudzeniom. Każdego dnia wkładamy do niej najróżniejsze produkty, a niektóre z nich mogą wydzielać bardzo intensywny zapach.

Aromat ten osiada na ściankach i półkach urządzenia, a także na innych produktach. Dlatego tak ważna jest profilaktyka, czyli umiejętne przechowywanie jedzenia. Jeśli jednak zapach wystąpił, są sposoby, aby się z nim uporać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić z nieprzyjemnym zapachem w lodówce?

Dobrze działającym sposobem jest włożenie najzwyklejszego kartofla do środka urządzenia. Przedtem należy go umyć i przekroić na pół, a stroną z miąższem położyć do góry na spodeczku.

Taki ziemniak wykazuje właściwości pochłaniające zapachy, dzięki czemu zbierze to, co niechciane w lodówce. Oczywiście nie wolno go jeść po takim działaniu, lecz wyrzucić po dniu do śmieci.

Mokra gazeta lub ręcznik papierowy

Dzięki swojej porowatości, papier świetnie sprawdza jako pochłaniacz wilgoci, a co za tym idzie, również zapachów. Wystarczy delikatnie zwilżoną szarą gazetę włożyć do urządzenia na całą noc.

Równie dobrze zadziała także zwykły ręcznik papierowy, który ma podobne właściwości. Należy jedynie pamiętać, aby regularnie wymieniać papier, by nie spleśniał.

Jak zapobiegać zapachom w lodówce?

Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie przechowywanie wszystkich produktów . Te wydzielające najwięcej zapachu, czyli sery, ryby czy kiszonki, należy trzymać w zamkniętych pojemnikach.

Konieczne jest również regularne mycie całej lodówki od środka. Nie można pominąć żadnych zakamarków, ponieważ w nich potrafi kumulować się brud.

Lodówka

Źródło: canva/Maya23K, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy