Jak pozbyć się przykrych zapachów z lodówki?
Lodówka jest centrum naszej kuchni. To skarbnica zapasów i różnych przysmaków. Jednak czasami, nawet mimo dbania o higienę, potrafi z niej mało zachęcająco pachnieć. Oto kilka sposobów jak pozbyć się przykrych zapachów z kuchni.
W lodówce przechowujemy wędliny, nabiał, warzywa czy gotowe potrawy. Niektóre z nich czasami mają na tyle intensywny zapach, że nie znika on z lodówki nawet po wyjęciu wonnego produktu. Co gorsza, sery czy masło mają zdolność pochłaniania obcych zapachów, w wyniku czego robią się po prostu nieapetyczne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak pozbyć się przykrych zapachów z lodówki?
Podstawą przyjemnego zapachu z lodówki jest dbanie o jej czystość. Lodówkę powinniśmy przeglądać co najmniej raz w miesiącu, a najlepiej co 2 tygodnie. Trzeba regularnie usuwać z niej zepsutą czy przeterminowaną żywność. Należy też czyścić jej półki i ścianki. Do przemywania dobrze jest użyć wody z octem, który działa bakteriobójczo. Neutralizuje też obce zapachy.
Prostym sposobem na świeży zapach z lodówki jest położenie na jej półce przekrojonego cytrusa. Może to być cytryna, pomarańcza czy grejpfrut. Owoce trzeba jednak wymieniać co kilka dni, bo mogą się zepsuć i same być źródłem nieprzyjemnej woni.
Co jeszcze odświeży zapach w lodówce?
Do lodówki warto też wstawić pojemnik ze zmieloną kawą. Nie tylko świetnie odświeży zapach, ale też pochłonie nieprzyjemne wonie. Kawę również co kilka dni trzeba wymieniać na świeżą, bo dość szybko wietrzeje.
Na półce lodówki możesz też postawić spodeczek z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Oba produkty doskonale pochłaniają niepożądane zapachy. Dzięki nim szybko usuniesz z lodówki zapach wiejskiej kiełbasy czy pleśniowego sera.
Skutecznym sposobem na wyeliminowanie z lodówki brzydkich zapachów są też goździki. Całe lub lekko potłuczone wysyp na spodeczek i ustaw na półce lodówki. Nie tylko pochłoną niechciane wonie, ale też wilgoć.
Więcej informacji dotyczących przechowywania w lodówce znajdziesz też w innych naszych artykułach. Dowiesz się z nich jak wydłużyć świeżość jedzenia, a także, dlaczego nie trzeba przechowywać jajek w lodówce.
Źródło zdjęcia: canva/Lukas z Pexels
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: neonet