Smakosze.pl Przepisy Stek z kalafiora - alternatywa dla kotletów schabowych
canva.com/Mykola Lunov

Stek z kalafiora - alternatywa dla kotletów schabowych

14 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jeśli nie chcesz cały czas jeść mięsa, jak kotlety schabowe, spróbuj przygotować steki z kalafiora. Ta warzywna alternatywa jest przepyszna i, przede wszystkim, wyjątkowo zdrowa. Zarówno prezencja, jak i smak dania zachwyca każdego.

Stek z kalafiora ma wyjątkowy wygląd, który ciężko pomylić z czymkolwiek innym. Dużą zaletą tego dania jest fakt, że można doprawić go najróżniejszymi przyprawami, dostosowując do swoich preferencji.

Potrawa ta przypomina teksturą klasyczny stek, a więc na zewnątrz ma chrupiącą skórkę, z kolei w środku jest delikatna i soczysta. Można ją zrobić zarówno na patelni, jak i w piekarniku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na stek z kalafiora

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1 duży kalafior

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2 jajka

  • 1 szklanka bułki tartej

  • mąka

  • cukier

  • curry

  • biały sezam

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od umycia kalafiora i wrzucenia go w całości do osolonego wrzątku. Dodaj do wody sok z cytryny oraz szczyptę cukru. Gotuj warzywo przez około 6 minut. Wyciągnij je z wody i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Oprusz plastry z obu stron solą oraz pieprzem. Roztrzep jajka w głębokim talerzu, a w osobnym naczyniu połącz bułkę tartą z mąką i curry. Na patelni rozgrzej olej.

Plastry kalafiora zanurz w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki tartej. Smaż plastry na oleju, aż z obu stron uzyskasz chrupiącą skórkę. Przed podaniem posyp go białym sezamem. Smacznego.

Stek z kalafiora
undefined

Źródło: canva.com/rudisill, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: msn.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy