Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk ożywia kultowe danie PRL-u. Nadal jet pyszne i tanie
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk ożywia kultowe danie PRL-u. Nadal jet pyszne i tanie

29 kwietnia 2024

To danie zastępowało kotlety schabowe w czasach PRL-u. Teraz Tomasz Strzelczyk wraca do kultowej potrawy i nadaje jej bardziej współczesny smak. Taki obiad wychodzi, że palce lizać i jest na kieszeń każdego smakosza.

Kotlety z mortadeli, czyli smak wspomnień

Kotlety z mortadeli w czasach PRL-u często gościły na stołach Polaków. Zastępowały kotlety schabowe, były tanie i pożywne . Jeśli chcesz przypomnieć sobie tamten smak lub odkryć go to, zrób obiad tak, jak Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz poleca przepis na kotlety z mortadeli.

Kultowe danie w nowej odsłonie kusi chrupiącą skórką i pysznym smakiem. Obiad z czasów PRL-u zrobisz tanio i szybko. Przepis Tomasz Strzelczyka znajdziesz na YouTube kucharza. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

mortadela
Fot. YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Wydrąż kalarepkę i nafaszeruj ją mielonym mięsem. Wszyscy będą chcieli dokładek

Jak zrobić kotlety z mortadeli z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • ½ kg mortadeli
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów zacznij od pokrojenia mortadeli w plastry. Do miski wbij jajka i je roztrzep. Przygotuj tez mąkę i bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej, plastry mortadeli zanurzaj w jajku i obtaczaj w mące oraz bułce tartej.

Następnie kotlety kładź na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj je z ziemniakami i ulubionymi surówkami.

Kotlety z mortadeli za kilka groszy

Tak przyrządzone kotlety z mortadeli wychodzą mięciutkie i rozpływają się w ustach. W czasach PRL-u, gdy półki w sklepach mięsnych świeciły pustkami, takie kotlety zastępowały schabowe . Teraz mogą być smaczną podróżą sentymentalną do czasów, które minęły. Starsi smakosze przypomną sobie ten kultowy smak, a młodsi będą mogli go odkryć.

Przepis na kotlety z mortadeli od Tomasza Strzelczyka jest niezwykle prosty. Taki obiad przyrządzisz raz-dwa i nie wydasz na niego dużo pieniędzy . Danie będzie cieszyć się powodzeniem wśród smakoszy w każdym wieku. Pisaliśmy o tym, jak upiec chleb z przepisu piekarza Piotra Kucharskiego. Radziliśmy, jak przyrządzić smaczny obiad z rękawa.

kotlety
Fot. YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen YouTube/ODDASZFARTUCHA

Rzeczy na grilla bardzo podrożały. Na co zwracać uwagę przed majówką
Lepszego krupniku nigdy nie jadłem. Sekret tkwi w przygotowaniu kaszy, każdy powinien go znać
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy